Felle discussie over het referendum Landgraaf in AvondGasten

Felle discussie over het referendum Landgraaf in AvondGasten

Het ziet er sterk naar uit dat de herindeling van Landgraaf er gaat komen. De minister heeft toegezegd, de voormalig minister van Binnenlandse Zaken is mee en ook de Provinciale Staten zijn akkoord.

Toch wordt er morgen een referendum gehouden. De grote vraag is natuurlijk: wat is het nut en de waarde van zo’n lokaal referendum?

Er zijn de afgelopen maanden tonnen uitgegeven aan een strijd, juridische rechtszaken gevoerd en het heeft allemaal tot niets geleid Robin Reichrath

In L1 AvondGasten zei Robin Reichrath, fractievoorzitter PvdA Landgraaf, dat het zonde is van het gemeenschapsgeld. “Er zijn de afgelopen maanden tonnen uitgegeven aan een strijd, juridische rechtszaken gevoerd en het heeft allemaal tot niets geleid.” Het heeft veel belastinggeld gekost haalt Heidenrath aan.

Waar hij op wil inzetten is: “Hoe gaan we nou zorgen dat die identiteit behouden blijft en we dadelijk in 2019 een krachtige centrumgemeente in Parkstad hebben, waarmee we vooruit kunnen, waarmee we die achterstand in die regio kunnen aanpakken en zorgen dat jongeren niet wegtrekken.”

Het belangrijkste is dat morgen de mensen naar de stembus kunnen en zich kunnen uiten over de toekomst van Landgraaf Andy Dritty

Voorstander van het referendum, Andy Dritty is fractievoorzitter GBBL Landgraaf. Hij vindt dat de verkwisting van het geld voorkomen had kunnen worden als burgers meer betrokken werden aan de voorkant. “Het belangrijkste is dat morgen de mensen naar de stembus kunnen en zich kunnen uiten over de toekomst van Landgraaf”, aldus Dritty.

De discussie ging er fel aan toe. Reichrath verweet Dritty van misleiding, bedrog, tendentieus handelen en het inspelen op gevoelens van mensen van de Landgraafse samenleving.

Dritty op zijn beurt vond dat een advertentie waarin mensen worden opgeroepen om naar een referendum te gaan niet als bedrog kan worden neergezet.

De gasten over het referendum

Robin Reichrath, fractievoorzitter van de PvdA

Zijn partij zit sinds januari 2017 in de oppositie. Hij is voorstander van een fusie Heerlen en Landgraaf. De sociale en economische achterstanden in de regio zijn gigantisch.

Een krachtig bestuur om dat op te lossen is er nu niet. En dat moet er komen. Het referendum is zinloos. Er zijn een heleboel fouten gemaakt.

Het college handelde in strijd met de algemeen beginselen van behoorlijk bestuur, de mensen zijn misleid, voor de gek gehouden en er is tendentieuze informatie verstrekt.

We hebben niet gesproken over een minimale opkomst dus iedereen gaat straks met de uitslagen aan de loop.

Andy Dritty, fractievoorzitter van GBBL

Zijn partij zit sinds januari van dit jaar in de coalitie. Hij is tegen herindeling. Hij mist de stem van het volk. De betrokkenheid van de burgers.

Zij zijn aan zet en moeten gehoord worden. Ook is er geen noodzaak omdat Landgraaf de zaken financieel goed op orde heeft. En tot slot. We werken al intensief samen. Dat is goed en gaat goed.

Als het volk anders wil, dan veranderen we ons standpunt en zullen voor de herindeling gaan. Ongeacht de uitkomst respecteren wij de uitslag. Met een uitkomst van 50% zal ik al heel blij zijn.

AvondGasten

Met sprankelende gasten aan tafel en verslaggevers in de provincie Limburg. Over politiek, sport, kunst, cultuur, economie en maatschappelijke onderwerpen.

Elke werkdag om 17:55, 20:55 en 22:55 uur op L1 TV.

Meer over AvondGasten op L1.nl/AvondGasten

Logo 1Limburg

Programma's

Natuurlijk Limburg

Met Edmond Staal van Het Limburgs Landschap maakt programmamaker Maurice Nijsten wandelingen door een Limburgs natuurgebied.

Postbus 31

Postbus 31 is het best beluisterde programma van L1 Radio, zondag van 09:00 tot 11:00 uur. Via presentator Pieter Kiewied feliciteren Limburgers Limburgers. En Tips voor de zondag.

Klassieke Avond van L1

De Klassieke Avond is iedere zondag op L1 Radio te beluisteren, van 18:00 tot 21:00 uur. De avond begint met een goed gesprek met een muzikale gast, gevolgd door L1-concertopnames.

L1mbo Top 10

L1mbo Top 10, elke maand de tien beste Limburgstalige liedjes, plus een opvallende nummer 11

Het Geluid van Zuid

Het laatste Limburgse muzieknieuws krijg je van Henk Hover.

Wunderbar

Voor de vele liefhebbers in Limburg: Duitse schlagers, blaaskapellen en volkstümliche muziek in Wunderbar, iedere zaterdag van 16:00 tot 19:00 uur op L1 Radio. Presentatie: Rick Cremers.

Limburg Doc

Limburg Doc is dé plek op L1 voor tv-documentaires over onderwerpen uit eigen regio. Tevens een platfom voor jonge makers. Op zaterdag om 18:00 uur en zondag 11:00, 13:00 en 15:00 uur.

Limburg van Boven

We vliegen met een helikopter boven onze prachtige provincie. Zo heb je Limburg nog nooit gezien!

Tijd voor Toen

Tijd voor Toen, met bijzondere beelden van Limburg uit lang vervlogen tijden. Sinds 1997 zijn meer dan 150 afleveringen uitgezonden, door Omroep Limburg TV en later L1. De serie liep tot 2008.

Limburgs Land

Ger Houben is een vaste waarde op L1 Radio met Limburgs Land, iedere zaterdagochtend van 08:00 tot 10:00 uur. Over natuur en milieu in onze provincie en natuurlijk nuttige tuintips.

L1SPRT

L1SPRT maakt dagelijks een rubriek aan het einde van het nieuwsprogramma op tv. Op zaterdag met samenvattingen Jupiler League. Op zondag om 17:40 uur is er een lang sportprogramma.

Blaaskracht

TV-programma Blaaskracht gaat over harmonieën en fanfares. Ieder laatste weekeinde van de maand worden verhalen verteld over het muziekleven. Met ook concert-opnames.

LEF!

LEF! is hét podium voor jong talent uit de wereld van harmonie en fanfare. Een samenwerking van L1 en LBM. Presentatie: Sef Thissen

De Stemming

Interview- en discussieprogramma van L1 Radio met politiek, cultuur, economie, wetenschap en media. Verder debat, een column en altijd live-muziek. Iedere zondag van 11:00 tot 13:00 uur..

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag op L1 Radio (10:00-13:00 uur) een programma vol kunstzinnige en minder zinnige cultuur. Met o.a. wekelijkse rubrieken De Vereniging en Emil en de Muziek.

Klassieke Gast

Elke zondagavond een goed gesprek met een gast uit de Limburgse klassieke muziekwereld

Óngerwaeg

Óngerwaeg zoekt naar bijzondere verhalen van gewone mensen. Presentator Bas van der Zwaan en 'zijn mannen' reizen door de hele provincie. Dagelijks op L1 TV: 17:00, 19:00, 22:00 uur.

AvondGasten

AvondGasten, met sprankelende gasten. Over politiek, sport, kunst, cultuur, economie en maatschappelijke onderwerpen. Op werkdagen om 17:55, 20:55 en 22:55 uur op L1 TV.

Muziekfabriek

Optreden in de Muziekfabriek op L1 TV staat bij veel Limburgse bands hoog op het verlanglijstje. Roemruchte namen kwamen er al voorbij: Rowwen Hèze, Volumia!, De Heideroosje en Neet oèt Lottum.

Limbourgeois

Limbourgeois is een tv-programma over het goede leven in Limburg (zondag 18:05 uur). Jo Cortenraedt bezoekt culinaire hotspots, recepties, openingen en exposities.

L1NWS

De eerste tv-uitzending van L1NWS is om 17:30 uur, zeven dagen per week. Op ieder half uur wordt deze uitzending herhaald en bij grote actualiteiten is er een 'verse' nieuwsuitzending.

Nieuw uit Limburg

Nieuw uit Limburg: Extra de aandacht voor kwaliteitsmuziek uit onze eigen provincie. Die plaat hoor je dan een week lang heel vaak op L1 Radio!

Plat-eweg

Plat-eweg is het dialect-muziekprogramma van Limburg, samengesteld en gepresenteerd door Henk Hover. Iedere zaterdagmiddag om 13:00 en doordeweeks om 19:00 uur. Met maandelijks de L1 Limbo Top 10.