Landbouwrobot Dendroncollege Horst kan zaadjes planten en water geven

Landbouwrobot Dendroncollege Horst kan zaadjes planten en water geven

De Farmbot op het Dendroncollege in Horst kan zaadjes planten, water geven, foto’s maken en onkruid wieden.

De robotboer uit de Verenigde Staten is aan het werk gezet op de middelbare school. Acht VWO-studenten gaan een jaar lang alles onderzoeken over de functies van de Farmbot.

Momenteel heeft de robot opdracht gekregen om spinazie te planten. Volgens Tom Obers van het Dendroncollege is het niet alleen techniekles in de praktijk. De leerlingen maken ook profielwerkstukken over de maatschappelijke gevolgen als de robotboer op grote schaal wordt ingezet.

LLTB-dochterbedrijf Arvalis heeft de Farmbot gekregen van Fontys Hogescholen in Venlo. Daar is de Farmbot twee jaar geleden aangeschaft en geprogrammeerd. Leerlingen van het Dendroncollege zijn er inmiddels al achter dat de robot het op het echte platteland moeilijk krijgt, omdat de Farmbot afhankelijk is van een goede internetverbinding.

“Voor thuis is de Farmbot ideaal”, zegt een van hen. “Je kunt naar het werk gaan en de robot zorgt voor je moestuin.”

|

Ochtendshow

Wakker worden, wakker blijven! Iedere werkdag van 06:00 tot 10:00 maken Maarten en Tim je wakker met het laatste nieuws en de lekkerste muziek.

Uitzendingen en fragmenten terugluisteren? Kijk op L1.nl/ochtendshow

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Herfst: wat mag je wel of niet meenemen uit het bos?

Herfst: wat mag je wel of niet meenemen uit het bos?

Een man is dinsdag in Baexem aangehouden voor het plukken van paddenstoelen. Nu het bos weer transformeert in herfstkleuren en men al nadenkt over de kerststukjes rijst de vraag: wat mag je wel of niet meenemen uit het bos?

Programma's