Fagottiste Tamara Smits is de Klassieke Gast op L1 Radio

Fagottiste Tamara Smits is de Klassieke Gast op L1 Radio

​De klassieke gast van Emil Szarkowicz van zondag 24 september is fagottiste Tamara Smits.

Tamara Smits begon op 9-jarige leeftijd haar muziekopleiding bij Harmonie St. Caecilia 1866 Oud-Geleen. Al jong vond ze de dwarsfluit zo'n mooi instrument. Na enkele jaren dwarsfluitles is ze toch op haar 14e overgestapt naar saxofoon. Dit ontwikkelde zich tot een conservatoriumstudie klassiek saxofoon in Maastricht bij Norbert Nozy waar ze in 2003 haar Bachelor in Music behaalde. Inmiddels was ze op 19-jarige leeftijd begonnen fagot te leren.

Na haar saxofoonstudie studeerde ze vervolgens fagot bij Professor Henrik Rabien (Solofagottist WDR Symphonieorchester, Köln) aan de Hochschule für Musik und Darstellende Kunst in Frankfurt am Main. Deze studie sloot ze succesvol af in 2008. Hierna volgde ze nog twee jaar privé-lessen bij Peter Gaasterland (Residentieorkest, ArtEZ conservatorium Zwolle) en Mette Laugs (Het Gelders Orkest, Prins Claus Conservatorium Groningen). Masterclasses volgde ze bij o.a. Klaus Thunemann en Gustavo Nuñez .

Tamara Smits
Tamara Smits

Sinds mei 2011 is Tamara tweede fagottiste en contrafagottiste bij Symfonieorkest Vlaanderen en sinds mei 2017 is ze de 1e fagottiste van de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Daarnaast is ze regelmatig actief in diverse kamermuziekensembles waaronder het door haar opgerichte Arachne Ensemble dat zich gespecialiseerd heeft in uitvoeringen van het Octet van Schubert.

Tamara heeft in veel Europese landen opgetreden en intercontinentaal in Thailand, China, en in de Carnegie Hall in New York.

Door de jaren heen heeft Tamara bij vrijwel alle professionele Nederlandse orkesten en ensembles geremplaçeerd en een aantal Belgische, zoals het Residentieorkest, Philharmonie Zuidnederland, het Asko/Schönberg Ensemble, Ensemble Oxalys, Nationaal Orkest van België, Noordnederlands Orkest, het Orkest van het Oosten, Het Gelders Orkest, het Balletorkest, de Luchtmachtkapel, Holland Orkest Combinatie en de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso.

Sinds september 2011 is ze werkzaam als saxofoon- en fagotdocente aan Regionale Muziekschool De Wissel in Bodegraven en intern bij fanfare Door samenwerking sterk Aarlanderveen.

Terugluisteren

Klassieke Avond

Iedere zondag van 18:00 tot 21:00 uur op L1 Radio.
Van 18:00 tot 19:00 de Klassieke Gast, aansluitend een concert. Meer over de Klassieke Avond ontdek je op L1.nl/KlassiekeAvond.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's

Limbourgeois

Limbourgeois is een tv-programma over het goede leven in Limburg (zondag 18:05 uur). Jo Cortenraedt bezoekt culinaire hotspots, recepties, openingen en exposities.

L1NWS

De eerste tv-uitzending van L1NWS is om 17:30 uur, zeven dagen per week. Op ieder half uur wordt deze uitzending herhaald en bij grote actualiteiten is er een 'verse' nieuwsuitzending.

Postbus 31

Postbus 31 is het best beluisterde programma van L1 Radio, zondag van 09:00 tot 11:00 uur. Via presentator Pieter Kiewied feliciteren Limburgers Limburgers. En Tips voor de zondag.

Nieuw uit Limburg

Nieuw uit Limburg: Extra de aandacht voor kwaliteitsmuziek uit onze eigen provincie. Die plaat hoor je dan een week lang heel vaak op L1 Radio!

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag op L1 Radio (10:00-13:00 uur) een programma vol kunstzinnige en minder zinnige cultuur. Met o.a. wekelijkse rubrieken De Vereniging en Emil en de Muziek.

Óngerwaeg

Óngerwaeg zoekt naar bijzondere verhalen van gewone mensen. Presentator Bas van der Zwaan en 'zijn mannen' reizen door de hele provincie. Dagelijks op L1 TV: 17:00, 19:00, 22:00 uur.

Blaaskracht

TV-programma Blaaskracht gaat over harmonieën en fanfares. Ieder laatste weekeinde van de maand worden verhalen verteld over het muziekleven. Met ook concert-opnames.

De Stemming

Interview- en discussieprogramma van L1 Radio met politiek, cultuur, economie, wetenschap en media. Verder debat, een column en altijd live-muziek. Iedere zondag van 11:00 tot 13:00 uur..

Klassieke Avond van L1

De Klassieke Avond is iedere zondag op L1 Radio te beluisteren, van 18:00 tot 21:00 uur. De avond begint met een goed gesprek met een muzikale gast, gevolgd door L1-concertopnames.

Klassieke Gast

Elke zondagavond een goed gesprek met een gast uit de Limburgse klassieke muziekwereld

Limburg van Boven

We vliegen met een helikopter boven onze prachtige provincie. Zo heb je Limburg nog nooit gezien!

Het Geluid van Zuid

Het laatste Limburgse muzieknieuws krijg je van Henk Hover.

AvondGasten

AvondGasten, met sprankelende gasten. Over politiek, sport, kunst, cultuur, economie en maatschappelijke onderwerpen. Op werkdagen om 17:55, 20:55 en 22:55 uur op L1 TV.

Muziekfabriek

Optreden in de Muziekfabriek op L1 TV staat bij veel Limburgse bands hoog op het verlanglijstje. Roemruchte namen kwamen er al voorbij: Rowwen Hèze, Volumia!, De Heideroosje en Neet oèt Lottum.

LEF!

LEF! is hét podium voor jong talent uit de wereld van harmonie en fanfare. Een samenwerking van L1 en LBM. Presentatie: Sef Thissen

Plat-eweg

Plat-eweg is het dialect-muziekprogramma van Limburg, samengesteld en gepresenteerd door Henk Hover. Iedere zaterdagmiddag om 13:00 en doordeweeks om 19:00 uur. Met maandelijks de L1 Limbo Top 10.

Tijd voor Toen

Tijd voor Toen, met bijzondere beelden van Limburg uit lang vervlogen tijden. Sinds 1997 zijn meer dan 150 afleveringen uitgezonden, door Omroep Limburg TV en later L1. De serie liep tot 2008.

Limburgs Land

Ger Houben is een vaste waarde op L1 Radio met Limburgs Land, iedere zaterdagochtend van 08:00 tot 10:00 uur. Over natuur en milieu in onze provincie en natuurlijk nuttige tuintips.

Wunderbar

Voor de vele liefhebbers in Limburg: Duitse schlagers, blaaskapellen en volkstümliche muziek in Wunderbar, iedere zaterdag van 16:00 tot 19:00 uur op L1 Radio. Presentatie: Rick Cremers.

L1SPRT

L1SPRT maakt dagelijks een rubriek aan het einde van het nieuwsprogramma op tv. Op zaterdag met samenvattingen Jupiler League. Op zondag om 17:40 uur is er een lang sportprogramma.

Limburg Doc

Limburg Doc is dé plek op L1 voor tv-documentaires over onderwerpen uit eigen regio. Tevens een platfom voor jonge makers. Op zaterdag om 18:00 uur en zondag 11:00, 13:00 en 15:00 uur.

Natuurlijk Limburg

Met Edmond Staal van Het Limburgs Landschap maakt programmamaker Maurice Nijsten wandelingen door een Limburgs natuurgebied.

L1mbo Top 10

L1mbo Top 10, elke maand de tien beste Limburgstalige liedjes, plus een opvallende nummer 11