Fagottiste Tamara Smits is de Klassieke Gast op L1 Radio

Fagottiste Tamara Smits is de Klassieke Gast op L1 Radio

​De klassieke gast van Emil Szarkowicz van zondag 24 september is fagottiste Tamara Smits.

Tamara Smits begon op 9-jarige leeftijd haar muziekopleiding bij Harmonie St. Caecilia 1866 Oud-Geleen. Al jong vond ze de dwarsfluit zo'n mooi instrument. Na enkele jaren dwarsfluitles is ze toch op haar 14e overgestapt naar saxofoon. Dit ontwikkelde zich tot een conservatoriumstudie klassiek saxofoon in Maastricht bij Norbert Nozy waar ze in 2003 haar Bachelor in Music behaalde. Inmiddels was ze op 19-jarige leeftijd begonnen fagot te leren.

Na haar saxofoonstudie studeerde ze vervolgens fagot bij Professor Henrik Rabien (Solofagottist WDR Symphonieorchester, Köln) aan de Hochschule für Musik und Darstellende Kunst in Frankfurt am Main. Deze studie sloot ze succesvol af in 2008. Hierna volgde ze nog twee jaar privé-lessen bij Peter Gaasterland (Residentieorkest, ArtEZ conservatorium Zwolle) en Mette Laugs (Het Gelders Orkest, Prins Claus Conservatorium Groningen). Masterclasses volgde ze bij o.a. Klaus Thunemann en Gustavo Nuñez .

Tamara Smits
Tamara Smits

Sinds mei 2011 is Tamara tweede fagottiste en contrafagottiste bij Symfonieorkest Vlaanderen en sinds mei 2017 is ze de 1e fagottiste van de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Daarnaast is ze regelmatig actief in diverse kamermuziekensembles waaronder het door haar opgerichte Arachne Ensemble dat zich gespecialiseerd heeft in uitvoeringen van het Octet van Schubert.

Tamara heeft in veel Europese landen opgetreden en intercontinentaal in Thailand, China, en in de Carnegie Hall in New York.

Door de jaren heen heeft Tamara bij vrijwel alle professionele Nederlandse orkesten en ensembles geremplaçeerd en een aantal Belgische, zoals het Residentieorkest, Philharmonie Zuidnederland, het Asko/Schönberg Ensemble, Ensemble Oxalys, Nationaal Orkest van België, Noordnederlands Orkest, het Orkest van het Oosten, Het Gelders Orkest, het Balletorkest, de Luchtmachtkapel, Holland Orkest Combinatie en de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso.

Sinds september 2011 is ze werkzaam als saxofoon- en fagotdocente aan Regionale Muziekschool De Wissel in Bodegraven en intern bij fanfare Door samenwerking sterk Aarlanderveen.

Terugluisteren

Klassieke Avond

Iedere zondag van 18:00 tot 21:00 uur op L1 Radio.
Van 18:00 tot 19:00 uur de Klassieke Gast, aansluitend een concert.

Ontdek meer over de Klassieke Avond.

Logo 1Limburg

Programma's