Foto's: Verbroedering in Leudal

Foto's: Verbroedering in Leudal

Vrijdag is het driedaagse Europees Schutterstreffen (EST) begonnen. Twaalfduizend schutters van 483 schutterijen uit heel Europa zijn neergestreken in de gemeente Leudal.​

Henny van den Beuken van de organisatie noemt het Europese schuttersfestijn 'één groot verbroederingsfeest'. Het gaat volgens de organisatie bij het EST niet om winnen, al is er zaterdag wel een schietwedstrijd.

Onze fotograaf Bram Becks maakte een mooie sfeerimpressie van het feest der verbroedering:

1/53

Foto's: Bram Becks

Anders dan bij andere schutterstreffen, wordt er dit weekeinde niet op bölkes geschoten maar op een vogel. En de koning of prins van de schutterij of gilde die de vogel afschiet, mag zich tot Europees koning kronen.

De nadruk ligt deze dagen vooral op demonstraties van vendelzwaaien, kruisboog-, laser- en handboogschieten, marcheren en exerceren.

De vijf schutterijen St. Aldegundis uit Buggenum, St. Severinus uit Grathem, St. Martinus uit Horn, St. Sebastianus uit Neer en St. Petrus uit Roggel, hebben de organisatie dankzij nauwe samenwerking toebedeeld gekregen.

Het evenement vindt eens in de drie jaar plaats. Het is voor het eerst sinds 1989 (Valkenburg) dat Nederland weer een Europees Schutterstreffen mag organiseren. Ongeveer duizend vrijwilligers zijn daarbij betrokken.

Meer

Volg L1 op social media

Volg L1 op de diverse kanalen en deel jouw moment met #LiefdevoorLimburg.

Logo 1Limburg

Programma's