Emil en de Muziek: Zanger en gitarist Frans Hermans

Emil en de Muziek: Zanger en gitarist Frans Hermans

Radiomaker en muzikant Emil Szarkowicz heeft zich ten doel gesteld om het geluid van Limburgse muzikanten te ‘vangen’ in de radioserie Emil en de Muziek. Deze week ging hij langs bij zanger en gitarist Frans Hermans.

|

Frans Hermans ontving in 2007 de Jo Erens-Priès en in datzelfde jaar kwam ook zijn soloalbum uit. Hij was één van de leden van de Band Volle Gaas en speelt tegenwoordig in de Limburgstalige Rockformatie Vleddig. Frans schrijft teksten en muziek voor zichzelf en voor anderen.

Frans over liedjes schrijven:

Soms duurt het maar een kwartiertje, twintig minuten. Dan is het liedje in grote lijnen klaar en ben ik er tevreden over. Zodra ik er langer dan een uur over doe, dan heb ik zoiets van: er klopt iets niet met het liedje, want anders zou het wel makkelijker gaan. Dan wordt het gekunsteld en stop ik er mee. Het moet in ieder geval binnen een paar uur helemaal klaar zijn. Frans Hermans

Frans over plankenkoorts:

Optreden vond ik altijd wel problematisch. Het uitdragen van liedjes is ook een kunst. Een zaal mee krijgen en bespelen, dat beheersen andere mensen heel goed. Die krijgen binnen dertig seconden zo'n zaal aan de gang, daar ben ik super jaloers op. Schijt aan alles hebben en niet nadenken; gewoon doen, dat vind ik goed. Ik denk veel te veel na als ik ergens sta. Frans Hermans

Frans over emotie:

Het heerlijke is dat ik even niks voel, dat ik niet hoef na te denken, dat ik mezelf kan laten gaan. Ik ben niet iemand die makkelijk zijn emoties toont, maar ik kan een hoop kwijt in de muziek, in de tekst en manier waarop ik zing. Ik kan het niet verklaren, maar ik moet die gitaar in mijn hand hebben, ik moet af en toe mijn stem kunnen gebruiken en ik moet kunnen schrijven. Frans Hermans

Emil en de Muziek

Iedere zaterdag in L1 Cultuurcafé. 
Meer Emil en de Muziek op L1.nl/Emil-en-de-Muziek

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's