Emil en de Muziek: Wil Nelemans

Emil en de Muziek: Wil Nelemans

Zaterdag 29 juni

Radiomaker en muzikant Emil Szarkowicz heeft zich ten doel gesteld om het geluid van Limburgse muzikanten te ‘vangen’ in de radioserie Emil en de Muziek. Deze week ging hij langs bij singer-songwriter Wil Nelemans.

Wil Nelemans - afkomstig uit Roosendaal, woonachtig in Borgharen - was in 2018 één van de acht finalisten van het TV programma The Voice Senior. Hij zingt en speelt gitaar in zijn band Good Company. Als soloartiest treedt hij op met zijn eigen, Engelstalige nummers.

"Het niet zo als ik een tekst schrijf dat die meteen af is; daar ga ik nog wel honderd keer doorheen om dingetjes weg te strepen en te veranderen. Zelfs bij het opnemen in de studio wordt er nog geschaafd. Als ik daarna ga optreden, wordt het weer anders. Het blijft gewoon leven. Mensen staan er soms een beetje van te kijken, maar ik vind het wel lekker dat hetzelfde nummer toch steeds een beetje anders klinkt " Wil Nelemans

"Mijn dochter Noortje is op haar 21ste overleden aan hersenvliesontsteking, dat is allemaal heel erg snel gegaan. Ik ben daarna erg door haar geïnspireerd. Ik heb heel veel liedjes in haar richting geschreven, om haar toch weer te laten leven. Ik ben dieper gaan schrijven qua tekst en qua lied. Als ik ging wandelen na haar overlijden in 2010, dan hoorde en zag ik haar in de lucht, als een visioen. Wanneer ik thuiskwam, had ik een bepaald stukje muziek in mijn hoofd en dan kwam alles eigenlijk te samen. Dan ontstond er iets creatiefs dat met haar en met mij te maken had. Het verbond ons."

"Er ontstond iets creatiefs dat met haar en mij te maken had. Het verbond ons." Wil Nielemans

"Eigenlijk denk ik dat het voor mij een vorm van communicatie is, tussen mij en het publiek, tussen mij en de bandleden. Je communiceert als het ware via je instrument en via je stem. Je hebt altijd een boodschap in een lied; daardoor krijg je verbondenheid met anderen of niet, het hangt er helemaal van af of die mensen daar voor opstaan. Ook mensen die een beetje dezelfde soort dingen in hun leven hebben meegemaakt als ik, die kan je er eigenlijk gewoon mee helpen. Die herkennen zichzelf daar in.”

|

Emil en de Muziek

Iedere zaterdag in L1 Cultuurcafé. 
Meer Emil en de Muziek op L1.nl/Emil-en-de-Muziek

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's