Emil en de muziek: Toetsenist Kars Grit

Emil en de muziek: Toetsenist Kars Grit

Zaterdag 24 november

Radiomaker en muzikant Emil Szarkowicz wil het geluid van Limburgse muzikanten ‘vangen’ in de radioserie Emil en de muziek.

Deze keer gaat hij op bezoek bij Kars Grit. Hij is toetsenist, leadzanger en songwriter van Oliver, maar speelt ook bij Guido's Orchestra en Junkestra. Hij studeerde jazz aan het conservatorium in Maastricht en geeft pianoles.

|

Kars Grit is geboren en opgegroeid in Maastricht maar neergestreken in Ransdaal. Daar gedijt hij, juist vanwege de rust, als tegenhanger van de onrust in zijn hoofd.

Liedjes ontstaan vaak vanuit gebroken akkoorden, waarbij hij klanken bedenkt. Zo ontstaan woorden en zinnen:

In een soort onbewust proces ontstaan teksten die passen bij wat ik wil vertellen. Het zijn persoonlijke dingen, maar niet te concreet. Het is mooi om het een beetje abstract te houden zodat andere mensen er ook invulling aan kunnen geven. Muziek is kunst en ik vind dat alles aan die muziek kunstzinnig moet zijn, ook de tekst. Dat is minstens even belangrijk als de muziek. Kars Grit

Kars Grit probeert muziek te schrijven die prettig in het gehoor ligt, maar toch net even anders is dan de dertien in een dozijn-liedjes die je veel op de radio hoort. "Ik moet er mijn ei in kwijt kunnen. Het is een sterke behoefte om die nummers te schrijven en om ze te laten horen. Als iemand dan zegt dat iets ze heel erg geraakt heeft, dan is dat het grootste compliment dat je kan krijgen."

Emil en de Muziek

Iedere zaterdag in L1 Cultuurcafé. 
Meer Emil en de Muziek op L1.nl/Emil-en-de-Muziek

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Albanese bende: 'Makelaars durven geen aangifte te doen'

Albanese bende: 'Makelaars durven geen aangifte te doen'

Naar aanleiding van het oprollen van een grote Albanese drugsbende in Geleen werden verschillende partijen, waaronder makelaars, opgeroepen om waakzamer te zijn. De drempel voor makelaars om aangifte te doen als criminelen een woning aanschaffen, is echter…

Programma's