Emil en de muziek: saxofonist Peter Hermesdorf

Emil en de muziek: saxofonist Peter Hermesdorf

Radiomaker en muzikant Emil Szarkowicz heeft zich ten doel gesteld om het geluid van Limburgse muzikanten te ‘vangen’ in de radioserie Emil en de Muziek.

Deze week een portret van saxofonist Peter Hermesdorf.

|

Peter Hermesdorf studeerde jazz en improvisatie aan het Conservatorium in Maastricht. Hij geeft tegenwoordig muziekles bij de ECI in Roermond en maakt eigen composities. Maar hij speelt vooral saxofoon.

Hermesdorf kan helemaal opgaan in saxofoon spelen, vooral als hij kan free-wheelen. "Kijk als je gaat improviseren dan heb je een rugzak en volg je een paadje door het bos. Je weet niet waar het pad naar toegaat. Je studeert het in met je vingers en daarna moet je het weer vergeten".

Muziek kan hem echt in vervoering brengen: "Als je speelt hoop je op een transecendent moment. Het fundament ligt er, je weet hoe de akkoorden in elkaar zitten en de toonladders. Je focust op de muzikaliteit, alsof je geen instrument in de handen hebt. Dat lukt niet altijd, maar het is een ultiem iets".

Een improvisatie is een solo, maar een solo hoeft geen improvisatie te zijn Peter Hermesdorf

Peter Hermesdorf speelt al sinds zijn 11e saxofoon. Hij kan op meerdere types saxofoons spelen, maar zijn grote liefde is de tenor-sax. "De tenorsax past het beste bij mijn muzikale geaardheid", stelt hij vast.

Zijn muzikale ontwaken begon toen hij een jaar of zes was en op blokfluit ging spelen. Hij kwam toen bij een kennis van zijn ouders waarvan het zoontje een saxofoon had samen met een lp van Charlie Parker. Hermesdorf: "Daar was ik zo door gefascineerd. Toen ik elf werd kreeg ik van mijn ouders ook een lp van Charlie Parker: Now it's the the Time. Dat was overweldigend."

Hermesdorf houdt enorm van improviseren. Dat is meer dan een solo spelen. "Een improvisatie is een solo, maar een solo hoeft geen improvisatie te zijn" legt hij uit. De essentie van een goeie improvisatie is volgens Hermesdorf het verzinnen van een lijn en vervolgens een muzikaal pad volgen. "Dat moet allemaal heel natuurlijk klinken, dat is improvisatie. Alles gebeurd in een split second. Je moet de focus houden, zonder na te denken."

Emil en de Muziek

Iedere zaterdag in L1 Cultuurcafé. 
Meer Emil en de Muziek op L1.nl/Emil-en-de-Muziek

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's