Emil en de muziek: lelijk is mooi, vindt Robert van der Padt

Emil en de muziek: lelijk is mooi, vindt Robert van der Padt

Radiomaker en muzikant Emil Szarkowicz heeft zich ten doel gesteld om het geluid van Limburgse muzikanten te ‘vangen’ in de radioserie Emil en de Muziek.

Deze week ging hij langs bij pianist en componist Robert van der Padt uit Maastricht.

|

Robert van der Padt (1991) studeerde jazzpiano aan de conservatoria van Utrecht en Tilburg en is sinds anderhalf jaar werkzaam als ‘Booking Agent Jazz Department’ aan het conservatorium van Maastricht. In die hoedanigheid coacht hij studenten en zorgt ervoor dat ze speelervaring op kunnen doen. Daarnaast is hij de oprichter van jazz fusion band Tyranni Flock.

Alles viel op zijn plek

Als kind was Robert niet erg uitgesproken in zijn voorkeuren. Pianospelen was leuk en ging goed, en dus zei hij ‘ja’ op de vraag of hij bij een bandje en vervolgens een bigband wilde komen spelen. Toen hij als middelbare scholier open dagen van universiteiten en conservatoria bezocht, werd het ineens heel duidelijk wat hij wilde gaan doen. Dat kwam door één man: jazzpianist en docent Bert van den Brink.

Robert: “Bert van den Brink is van zijn geboorte af blind. Hij heeft heel lang met Toots Thielemans getoerd. En hij is zo betrokken bij zijn studenten, hij vraagt echt van: wie ben jij en wat wil jij in de muziek, wie ben jij in de muziek? En toen viel alles opeens op zijn plek: dit is het wel echt, ja.”

Amsterdam

Dus vertrok Robert van zijn woonplaats Maastricht naar de Randstad, waar hij nog steeds woont. “Je bent achttien en je wil bij je ouders weg; ik wou eigenlijk gewoon om die reden de stad uit,” zegt hij. “Om vooral een nieuwe omgeving te hebben. Zo ben ik naar Utrecht vertrokken en daarna doorgegaan naar Amsterdam. De stad is natuurlijk een hele inspirerende plek met heel veel jonge nieuwe makers, goeie musici. Dus dat geeft mij een enorme mogelijkheid om juist na het studeren op een hele te gekke plek te zitten.”

Fusion

Amsterdam is ook de uitvalsbasis voor zijn jazz fusion band Tyranni Flock. Fusion is een mengeling van stijlen en dat neemt Tyranni Flock heel letterlijk; de muziek van de band is niet makkelijk in een hokje te plaatsen en dat is ook precies de bedoeling.

Robert: “Kijk, jazz fusion jaren zeventig is voor mij een gesloten hokje waar je binnen moet tekenen en dat wil ik ook weer niet. Ik wil mijn eigen hokje maken en ik wil ook eigenlijk over dat lijntje heen. Dus we hebben ons eigen hokje gemaakt waarbij de randen de vijf leden zijn, met onze eigen input. En ik wil niet dat mensen verwachten dat wel alleen maar mooi zijn. Want kunst is niet mooi. Lelijk is heel mooi namelijk (…) Je moet een klap kunnen geven.”

Muziek hangt in de lucht

Volgens de Amerikaanse jazztrompettist Ambrose Akinmusire hangt muziek in de lucht, oftewel: muziek is er gewoon. “Als muzikant moet jij het raam zijn waar het doorheen stroomt,” legt Robert uit. “Dus je mag niet zelf een noot verzinnen. Je moet alleen spelen wat je hoort (…) Jezelf openstellen, die drempel inderdaad weghalen en dan luisteren: waar vraagt de muziek naar, waar wil het heen?”

Dat is de kern van improviseren, en zonder kan hij niet; dan wordt hij chagrijnig. “Dan denk ik van: iedereen kan echt de pot op, ik ga even achter de piano zitten. Laat me een uurtje spelen en ik ben echt helemaal herboren.”

Speeltuin

Welk liedje wil Robert aan de rest van Limburg laten horen? Hij kiest voor ‘Speeltuin’, de eerste single van zijn band Tyranni Flock. “Dit liedje is voor deze hectische wereld, voor alle overwerkte mensen, om alles even los te kunnen laten.”

Meer

Bezoek de website van Robert van der Padt: www.robertvanderpadt.nl

Bezoek de website van Tyranni Flock: www.robertvanderpadt.nl

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag van 10:00 tot 13:00 uur op L1 Radio.

Ontdek hier eerdere afleveringen van L1 Cultuurcafé

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Tientallen bussen mogelijk oplossing 11devande11de

Tientallen bussen mogelijk oplossing 11devande11de

Er is een oplossing op handen voor het vervoer van carnavalsvierders vanaf het Centraal Station in Maastricht naar het MECC op 11 november. Arriva weigert om treinen door te laten rijden naar station Randwyck, vlakbij het Maastrichtse congrescentrum,…

Programma's