Emil en de Muziek: de bijzondere stem van countertenor Rob Meijers

Emil en de Muziek: de bijzondere stem van countertenor Rob Meijers

Radiomaker en muzikant Emil Szarkowicz heeft zich ten doel gesteld om het geluid van Limburgse muzikanten te ‘vangen’ in de radioserie Emil en de Muziek. Deze week ging hij langs bij countertenor Rob Meijers.

|

Countertenor

Rob Meijers begon als bariton, maar ontdekte dat hij met zijn kopstem veel meer mogelijkheden heeft; als countertenor is hij door een speciale zangtechniek in staat om alt-, mezzo- of zelfs sopraanpartijen te vertolken.

“Ik ben echt als bariton begonnen, ik deed bij Opera Zuid vaak mee als koorzanger,” vertelt hij. “Op een gegeven moment merkte ik toch dat daar een bepaalde beperking in zat en gaandeweg - en met een beetje flauwekul – ben ik erachter gekomen dat ik deze countertenor stem heel goed kan benutten.”

Mannelijk

Toch wilde hij daar aanvankelijk niks van weten. Meijers: “Allereerst had ik zoiets van: dat ga ik absoluut niet doen. Ik wilde gewoon bariton zingen, dat was mijn ding op dat moment.”

“Als bariton spreid je toch een bepaalde mannelijkheid tentoon. Ik was net uit de puberteit en dan wil je mannelijk zijn. Maar ik ben er nu achter dat deze stem misschien nog wel veel mannelijker kan klinken dan een gewone bariton. Het ligt er gewoon aan wat bij jouw stem en stemtype past.”

Studeren

Als zanger moet je je leven lang blijven studeren, dat weet Meijers als geen ander. “Op een stem kan een houdbaarheidsdatum zitten. Vanaf je 60e zal de kwaliteit achteruit kunnen gaan,” zegt hij. Daarom is het zaak om de stem te blijven ontwikkelen. “Blijven doorgroeien, onderzoeken waar je mogelijkheden en beperkingen zitten. Dan kun je het heel lang volhouden.”

Thuiskomen

Bezig zijn met muziek voelt voor Meijers als thuiskomen. “Als ik met muziek bezig ben, dan ben ik met niks anders bezig. Naast mijn familie en mijn gezin en twee dochtertjes is muziek gewoon mijn alles.”

Ed Sheeran en Andrea Bocelli

Het lied dat Meijers graag aan de rest van Limburg wil laten horen? Daar hoeft hij niet lang over na te denken. Hij kiest voor ‘Perfect Symphony’ van Ed Sheeran en Andrea Bocelli. “Dit is een goed voorbeeld van een cross-over tussen muziek en pop, iets waar ik met VocalChord natuurlijk ook veel mee bezig ben.”

Meer informatie over Rob Meijers vind je op de website van VocalChord.

Emil en de Muziek

Iedere zaterdag in L1 Cultuurcafé. 
Meer Emil en de Muziek op L1.nl/Emil-en-de-Muziek

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's