Emil en de muziek: zingen is als ademen voor Nancy Deusings

Emil en de muziek: zingen is als ademen voor Nancy Deusings

Radiomaker en muzikant Emil Szarkowicz heeft zich ten doel gesteld om het geluid van Limburgse muzikanten te ‘vangen’ in de radioserie Emil en de Muziek.

Deze week ging hij langs bij zangeres en zangdocente Nancy Deusings uit Geleen.

|

Nancy studeerde zang lichte muziek (pop & jazz) aan het conservatorium van Maastricht en volgde daarnaast enkele masterclasses. Ze treedt op als (gast-)soliste en met haar band Nancy Grooves. Daarnaast geeft ze zangles.

Vocal School

Dat laatste deed ze altijd al, maar sinds ze vijf jaar geleden voor zichzelf begon met haar eigen ‘Vocal School’ nam het lesgeven een vlucht. Haar leerlingen zijn tussen de 6 en 60 jaar oud. “Als je zingt, dat zit in je, van kleins af aan,” zegt Nancy. “Of je nu 15, 50 of 75 bent, dat blijft belangrijk voor sommige mensen - om te ontspannen, te ontladen. En dan maakt leeftijd eigenlijk helemaal niks uit.”

​Paplepel

Nancy is haar hele leven al omringd door muziek; haar ouders traden vroeger als duo op, in de woonkamer stond een orgel en er kwamen er kwamen altrijd muzikanten over de vloer. Haar vader Jo Deusings stimuleerde haar om van de muziek haar beroep te maken. Nancy: “Het was voor mij zoiets vanzelfsprekends, natuurlijks. Van kleins af aan zing ik; dat is net als ademen voor mij.”

​Boodschap

Wat wil Nancy als zangdocente aan haar leerlingen meegeven? “Dan moet ik denken aan wat ook op mijn auto staat,” lacht ze. “’Music in your heart and a smile on your face’. Dat vind ik het allerbelangrijkste. Voor mij is dat als mensen de muziek echt in hun hart voelen, hier met een glimlach de deur uit gaan en door de week plezier hebben met zingen, of naar concerten gaan, of wat dan ook. Dat is gewoon een verrijking van je leven.”

​Knuffelhormoon

Zingen is gezond, vertelt Nancy, dat is zelfs wetenschappelijk aangetoond. Door te zingen komt er een zogenaamd ‘knuffelhormoon’ vrij waar je je gelukkig van gaat voelen. Door samen met anderen te zingen, wordt dat effect versterkt.

Natuurlijk wordt niet iedereen geboren met een gouden keeltje. Maar iedereen kan leren en groeien, vindt Nancy. “De bedoeling is gewoon om het beste wat erin zit eruit te halen. En dat is niet bij iedereen hetzelfde. Maar het gevoel van 'music in your heart and a smile on your face', dat geldt gewoon voor iedereen.”

​Dankbaar

Een leven zonder muziek kan Nancy zich niet voorstellen. “De muziek hoort bij mij sinds ik klein ben,” legt ze uit. “Ik ben er gewoon heel blij mee dat ik daar mijn beroep van heb kunnen maken. En dat ik het kan doorgeven aan mijn kinderen, kan delen met mijn man en vader, dat ik leerlingen heb en optredens kan doen. Voor mij is dat het mooiste wat er is.”

​Diana Krall

Welk nummer tovert Nancy uit onze denkbeeldige jukebox tevoorschijn? Ze kiest voor ‘Fly me to the moon’, uitgevoerd door de Canadese jazzzangeres en -pianiste Diana Krall. Nancy: “Het liedjes zit ook in mijn repertoire en mijn favoriete versie is van haar.”

Bezoek de website van Nancy Deusings: nancygrooves.nl

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag van 10:00 tot 13:00 uur op L1 Radio.

Ontdek hier eerdere afleveringen van L1 Cultuurcafé

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's