Emil en de muziek: zingen is als ademen voor Nancy Deusings

Emil en de muziek: zingen is als ademen voor Nancy Deusings

Radiomaker en muzikant Emil Szarkowicz heeft zich ten doel gesteld om het geluid van Limburgse muzikanten te ‘vangen’ in de radioserie Emil en de Muziek.

Deze week ging hij langs bij zangeres en zangdocente Nancy Deusings uit Geleen.

Nancy studeerde zang lichte muziek (pop & jazz) aan het conservatorium van Maastricht en volgde daarnaast enkele masterclasses. Ze treedt op als (gast-)soliste en met haar band Nancy Grooves. Daarnaast geeft ze zangles.

Vocal School

Dat laatste deed ze altijd al, maar sinds ze vijf jaar geleden voor zichzelf begon met haar eigen ‘Vocal School’ nam het lesgeven een vlucht. Haar leerlingen zijn tussen de 6 en 60 jaar oud. “Als je zingt, dat zit in je, van kleins af aan,” zegt Nancy. “Of je nu 15, 50 of 75 bent, dat blijft belangrijk voor sommige mensen - om te ontspannen, te ontladen. En dan maakt leeftijd eigenlijk helemaal niks uit.”

​Paplepel

Nancy is haar hele leven al omringd door muziek; haar ouders traden vroeger als duo op, in de woonkamer stond een orgel en er kwamen er kwamen altrijd muzikanten over de vloer. Haar vader Jo Deusings stimuleerde haar om van de muziek haar beroep te maken. Nancy: “Het was voor mij zoiets vanzelfsprekends, natuurlijks. Van kleins af aan zing ik; dat is net als ademen voor mij.”

​Boodschap

Wat wil Nancy als zangdocente aan haar leerlingen meegeven? “Dan moet ik denken aan wat ook op mijn auto staat,” lacht ze. “’Music in your heart and a smile on your face’. Dat vind ik het allerbelangrijkste. Voor mij is dat als mensen de muziek echt in hun hart voelen, hier met een glimlach de deur uit gaan en door de week plezier hebben met zingen, of naar concerten gaan, of wat dan ook. Dat is gewoon een verrijking van je leven.”

​Knuffelhormoon

Zingen is gezond, vertelt Nancy, dat is zelfs wetenschappelijk aangetoond. Door te zingen komt er een zogenaamd ‘knuffelhormoon’ vrij waar je je gelukkig van gaat voelen. Door samen met anderen te zingen, wordt dat effect versterkt.

Natuurlijk wordt niet iedereen geboren met een gouden keeltje. Maar iedereen kan leren en groeien, vindt Nancy. “De bedoeling is gewoon om het beste wat erin zit eruit te halen. En dat is niet bij iedereen hetzelfde. Maar het gevoel van 'music in your heart and a smile on your face', dat geldt gewoon voor iedereen.”

​Dankbaar

Een leven zonder muziek kan Nancy zich niet voorstellen. “De muziek hoort bij mij sinds ik klein ben,” legt ze uit. “Ik ben er gewoon heel blij mee dat ik daar mijn beroep van heb kunnen maken. En dat ik het kan doorgeven aan mijn kinderen, kan delen met mijn man en vader, dat ik leerlingen heb en optredens kan doen. Voor mij is dat het mooiste wat er is.”

​Diana Krall

Welk nummer tovert Nancy uit onze denkbeeldige jukebox tevoorschijn? Ze kiest voor ‘Fly me to the moon’, uitgevoerd door de Canadese jazzzangeres en -pianiste Diana Krall. Nancy: “Het liedjes zit ook in mijn repertoire en mijn favoriete versie is van haar.”

Bezoek de website van Nancy Deusings: nancygrooves.nl

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag van 10:00 tot 13:00 uur op L1 Radio. Meer L1 Cultuurcafé ontdek je op L1.nl/L1Cultuurcafe

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's

L1SPRT

L1SPRT maakt dagelijks een rubriek aan het einde van het nieuwsprogramma op tv. Op zaterdag met samenvattingen Jupiler League. Op zondag om 17:40 uur is er een lang sportprogramma.

Postbus 31

Postbus 31 is het best beluisterde programma van L1 Radio, zondag van 09:00 tot 11:00 uur. Via presentator Pieter Kiewied feliciteren Limburgers Limburgers. En Tips voor de zondag.

Het Geluid van Zuid

Het laatste Limburgse muzieknieuws krijg je van Henk Hover.

Blaaskracht

TV-programma Blaaskracht gaat over harmonieën en fanfares. Ieder laatste weekeinde van de maand worden verhalen verteld over het muziekleven. Met ook concert-opnames.

De Stemming

Interview- en discussieprogramma van L1 Radio met politiek, cultuur, economie, wetenschap en media. Verder debat, een column en altijd live-muziek. Iedere zondag van 11:00 tot 13:00 uur..

Nieuw uit Limburg

Nieuw uit Limburg: Extra de aandacht voor kwaliteitsmuziek uit onze eigen provincie. Die plaat hoor je dan een week lang heel vaak op L1 Radio!

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag op L1 Radio (10:00-13:00 uur) een programma vol kunstzinnige en minder zinnige cultuur. Met o.a. wekelijkse rubrieken De Vereniging en Emil en de Muziek.

Natuurlijk Limburg

Met Edmond Staal van Het Limburgs Landschap maakt programmamaker Maurice Nijsten wandelingen door een Limburgs natuurgebied.

Limburg van Boven

We vliegen met een helikopter boven onze prachtige provincie. Zo heb je Limburg nog nooit gezien!

L1NWS

De eerste tv-uitzending van L1NWS is om 17:30 uur, zeven dagen per week. Op ieder half uur wordt deze uitzending herhaald en bij grote actualiteiten is er een 'verse' nieuwsuitzending.

Tijd voor Toen

Tijd voor Toen, met bijzondere beelden van Limburg uit lang vervlogen tijden. Sinds 1997 zijn meer dan 150 afleveringen uitgezonden, door Omroep Limburg TV en later L1. De serie liep tot 2008.

Plat-eweg

Plat-eweg is het dialect-muziekprogramma van Limburg, samengesteld en gepresenteerd door Henk Hover. Iedere zaterdagmiddag om 13:00 en doordeweeks om 19:00 uur. Met maandelijks de L1 Limbo Top 10.

Wunderbar

Voor de vele liefhebbers in Limburg: Duitse schlagers, blaaskapellen en volkstümliche muziek in Wunderbar, iedere zaterdag van 16:00 tot 19:00 uur op L1 Radio. Presentatie: Rick Cremers.

Klassieke Gast

Elke zondagavond een goed gesprek met een gast uit de Limburgse klassieke muziekwereld

LEF!

LEF! is hét podium voor jong talent uit de wereld van harmonie en fanfare. Een samenwerking van L1 en LBM. Presentatie: Sef Thissen

Muziekfabriek

Optreden in de Muziekfabriek op L1 TV staat bij veel Limburgse bands hoog op het verlanglijstje. Roemruchte namen kwamen er al voorbij: Rowwen Hèze, Volumia!, De Heideroosje en Neet oèt Lottum.

Limbourgeois

Limbourgeois is een tv-programma over het goede leven in Limburg (zondag 18:05 uur). Jo Cortenraedt bezoekt culinaire hotspots, recepties, openingen en exposities.

Óngerwaeg

Óngerwaeg zoekt naar bijzondere verhalen van gewone mensen. Presentator Bas van der Zwaan en 'zijn mannen' reizen door de hele provincie. Dagelijks op L1 TV: 17:00, 19:00, 22:00 uur.

Limburgs Land

Ger Houben is een vaste waarde op L1 Radio met Limburgs Land, iedere zaterdagochtend van 08:00 tot 10:00 uur. Over natuur en milieu in onze provincie en natuurlijk nuttige tuintips.

AvondGasten

AvondGasten, met sprankelende gasten. Over politiek, sport, kunst, cultuur, economie en maatschappelijke onderwerpen. Op werkdagen om 17:55, 20:55 en 22:55 uur op L1 TV.

Limburg Doc

Limburg Doc is dé plek op L1 voor tv-documentaires over onderwerpen uit eigen regio. Tevens een platfom voor jonge makers. Op zaterdag om 18:00 uur en zondag 11:00, 13:00 en 15:00 uur.

L1mbo Top 10

L1mbo Top 10, elke maand de tien beste Limburgstalige liedjes, plus een opvallende nummer 11

Klassieke Avond van L1

De Klassieke Avond is iedere zondag op L1 Radio te beluisteren, van 18:00 tot 21:00 uur. De avond begint met een goed gesprek met een muzikale gast, gevolgd door L1-concertopnames.