Emil en de muziek: Leoniek Hermans kan niet zonder de mandoline

Emil en de muziek: Leoniek Hermans kan niet zonder de mandoline

Radiomaker en muzikant Emil Szarkowicz heeft zich ten doel gesteld om het geluid van Limburgse muzikanten te ‘vangen’ in de radioserie Emil en de Muziek. Deze week ging hij langs bij mandolinist en klarinettist Leoniek Hermans uit Stein.

Leoniek Hermans werd opgeleid als Docerend Musicus Klarinet aan het Conservatorium Maastricht. Vervolgens studeerde ze mandoline aan de Hochschule für Musik in Keulen, Duitsland. Ze is werkzaam als docent, dirigent en uitvoerend musicus. Naast de klarinet en mandoline bespeelt zij ook de barok-mandoline.

The Strings
Samen met haar zus Annemie Hermans en gitarist Piet Muurmans richtte ze in 1976 mandoline ensemble The Strings op; een paar jaar later werd er een mandoline orkest opgericht. Zowel het ensemble als orkest hebben internationaal hun sporen verdiend. “Om ons heen zie je orkesten vergrijzen,” zegt Leoniek. “Wij zijn al meer dan veertig jaar bezig met zelf spelen, met opleiding en jonge mensen enthousiast maken, zodat ons orkest floreert, mag ik wel zeggen.”

Ik was eigenlijk te jong maar wilde zo graag dat mijn moeder zoiets had van: doe maar, gank mer mit kindj Leoniek Hermans

Leoniek was een jaar of vijf toen ze tijdens een concert kennismaakte met de mandoline. Meteen dacht ze: wow, dit wil ik ook! “Mijn zus Annemie was twee jaar ouder, die mocht al op les,” vertelt ze. “Ik was eigenlijk te jong maar wilde zo graag dat mijn moeder zoiets had van: doe maar, gank mer mit kindj.”

De mandoline heeft nogal een oubollig imago en dat is volgens Leoniek helemaal onterecht. “De klank raakt ontzettend,” zegt ze. Muziek maken is voor haar dan ook een eerste levensbehoefte. Tijdens een moeilijke periode biedt het instrument steun en als ze een dag niet heeft gespeeld, wordt ze chagrijnig. “Mijn kinderen zeggen wel eens: ‘Mam, gank spele!’ Het is mijn kindje, het is mijn ding, mijn liefde zal ik maar zeggen.”

Levenshouding
Wat is haar grote kracht? Leoniek: “Ik denk mijn enthousiasme en het steeds op de goede manier willen spelen (…) Ik zit er met mijn neus bovenop, die mandoline ontwikkelingen. Ik heb heel veel contact met de top. Ik blijf studeren, blijf me ontwikkelen, blijf doorgaan. Ik kan niet anders. Het is gewoon een levensmotto, een levenshouding.”

|

Azulao
‘Azulao’ - uitgevoerd door Carla Maffioletti en Leoniek zelf - is het nummer dat de rest van Limburg volgens haar absoluut moet horen. “Deze muziek raakt mijn muzikale snaar en was een toffe samenwerking met deze Braziliaans sopraan.”

Een verslag van het jubileumconcert van The Strings door Lokale Omroep Stein:

Emil en de Muziek

Iedere zaterdag in L1 Cultuurcafé. 
Meer Emil en de Muziek op L1.nl/Emil-en-de-Muziek

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's