Emil en de muziek: Leo Janssen

Emil en de muziek: Leo Janssen

Radiomaker en muzikant Emil Szarkowicz heeft zich ten doel gesteld om het geluid van Limburgse muzikanten te ‘vangen’ in de radioserie Emil en de Muziek. Deze week ging hij langs bij saxofonist en klarinettist Leo Janssen.

Leo Janssen studeerde klassiek saxofoon aan het Conservatorium Maastricht en saxofoon lichte muziek aan het Hilversums Conservatorium. Sinds 1986 is hij als vaste tenorsaxofonist en klarinettist verbonden aan het Metropole orkest. Hij speelt daarnaast in diverse andere muziekformaties en geeft ook les.

|

Leo Janssen over het Metropole Orkest:

Ik studeerde in Hilversum op het conservatorium en toen kwam er een baan vrij bij het Metropole Orkest (…) Dus ik heb daar gesolliciteerd en ze zijn niet meer van me af gekomen. Vanaf 1986 zit ik in vaste dienst. Daar zaten toen heel veel van mijn helden in dat orkest. Aan dat soort mensen kon je je wel aan optrekken, en je werd voor de leeuwen geworpen. Daar heb ik zo veel van geleerd. Leo Janssen

Leo Janssen over componeren:

Je blijft zoeken. Wat ik wel fijn vind: de laatste tien, vijftien jaar weet ik hoe ik wil spelen. Dat komt ook tot uiting in mijn eigen stukken. Een goeie vriend van me, pianist Egbert Derix, zei tegen me: je moet stukjes maken die je leuk zelf vind. Dat heb ik in mijn oren geknoopt en dat werkt fantastisch. En als ik dan dingetjes terug hoor dan denk ik: o ja, dat wil horen. Dan is het echt je eigen ding ofzo, dat is wel leuk. Leo Janssen

Leo Janssen over spiritualiteit:

Het klinkt heel hoogdravend, maar als het echt goed lukt dan wordt het een soort meditatie: dat je niet meer denkt, alleen maar speelt (…) Of je nou amateur bent of professional, het gaat erom dat we daarmee bezig zijn en dat we die kansen hebben. Volgens mij is muziek het meest spirituele wat er is. Je hebt de oerknal, daar geloof ik wel in, en dan is er niks maar dat is energie. Energie geeft trillingen weer en trillingen geven klank weer. Misschien is muziek wel de meest directe bron naar dat begin. Leo Janssen

Emil en de Muziek

Iedere zaterdag in L1 Cultuurcafé. 
Meer Emil en de Muziek op L1.nl/Emil-en-de-Muziek

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Limburg in Beweging - 9 augustus 2020

Limburg in Beweging - 9 augustus 2020

L1mburg Centraal - 8 augustus 2020

L1mburg Centraal - 8 augustus 2020

L1mburg Centraal: code oranje in bloedheet Limburg

L1mburg Centraal: code oranje in bloedheet Limburg

L1mburg Centraal: MVV-FC Eindhoven op een heet voetbalavondje

L1mburg Centraal: MVV-FC Eindhoven op een heet voetbalavondje

L1mburg Centraal: dagjesmensen halen mirabellenoogst binnen in Baarlo

L1mburg Centraal: dagjesmensen halen mirabellenoogst binnen in Baarlo

L1mburg Centraal: omwonenden helpen kunstenaar bij muurschildering Heerlen

L1mburg Centraal: omwonenden helpen kunstenaar bij muurschildering Heerlen

Logo 1Limburg

Programma's