Emil en de muziek: In gesprek met Kevin van den Eijnden

Emil en de muziek: In gesprek met Kevin van den Eijnden

Radiomaker en muzikant Emil Szarkowicz heeft zich ten doel gesteld om het geluid van Limburgse muzikanten te ‘vangen’ in de radioserie Emil en de Muziek.

Deze week een portret van harmonicaspeler Kevin van den Eijnden:

|

Kevin won De Sjeng in 2012, de oeuvre-prijs die jaarlijks wordt toegekend aan een beeldbepalende accordeonist uit Limburg, speelde in vele internationale muziekgezelschappen en was enkele jaren accordeonist bij Wir Sind Spitze. Tegenwoordig geeft ie les en heeft ie zijn eigen muziekzaak in Valkenburg, waar hij vooral accordeons en harmonica's verkoopt.

Van den Eijnden (Kerkrade) ging van kinds af aan op vakantie naar Oostenrijk, op zijn zesde voor het eerst. 'Ik heb mijn ouders echt helemaal gek gemaakt. Elke avond was daar iemand met zo'n prachtig instrument, en ik zei; ik wil dat ook. Om mij maar stil te krijgen hebben mijn ouders mij een Mickey Mouse-harmonica gekocht, en daar heb ik twee weken op zitten tingelen. '

Vervolgens oefende Van den Eijnden zich helemaal suf. 'Ik was een fanatiek kereltje.' Hij ging naar concerten en keek daar bij de accordeonisten af; 'Ik stond altijd met de neus vooraan, bij het podium. Altijd uitproberen wat ik bij anderen had gezien.' Van den Eijnden was zo fanatiek dat zijn ouders hem af en toe zelfs moesten waarschuwen het wat rustiger aan te doen. 'Hallo Kevin, je staat nu alweer drie uur te oefenen. Hang dat ding nu eens even af. '

Volgens Van den Eijnden is het soms wat oubollige imago van de accordeon volledig onterecht. 'Je hoeft er geen liefhebber van te zijn. Maar dan sta je in een grote oktober-feest-tent, en het is gewoon vol Stimmung in zo'n tent.' Het publiek tegenwoordig is ook anders en nieuw vergeleken met vroeger. Veel jeugdige spelers beginnen er nu mee. Van den Eijnden houdt van lesgeven; 'Het doet mij veel plezier dit iemand anders goed te kunnen leren.'

Van den Eijnden is deze dagen gelukkig met het lesgeven en zijn muziekzaak, en zijn band Party Kryner. Toch ging het ook een tijd minder. Tent tijde van Wir Sind Spitze kreeg hij een blessure aan zijn linkerarm , waardoor hij niet meer kon spelen. 'Dat is niet uit te leggen, dat is als Max Verstappen zonder auto. Ik ben ziek als ik geen muziek kan maken. ' Ook kreeg hij een burn-out en moest dientengevolge bijna al zijn (professionele) accordeonactiviteiten tijdelijk staken. Muziek bracht hem er weer bovenop. 'D'r is maar een mogelijkheid en dat is doen waar je vrolijk van wordt, waar je passie ligt. Je kunt nog zoveel tabletten slikken, maar voor mij, de mooiste tablet, zonder water , is mijn accordeon, mijn steirische harmonika en die speelt zoveel emoties weg uit je lichaam, op dat moment ben je gewoon niet daarmee bezig. Dat is gewoon geweldig.'

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag van 10:00 tot 13:00 uur op L1 Radio.

Ontdek hier eerdere afleveringen van L1 Cultuurcafé

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's