Emil en de Muziek: Jorrit Kleijnen

Emil en de Muziek: Jorrit Kleijnen

Zaterdag 6 juli

Radiomaker en muzikant Emil Szarkowicz heeft zich ten doel gesteld om het geluid van Limburgse muzikanten te ‘vangen’ in de radioserie Emil en de Muziek. Deze week ging hij langs bij componist en muzikant Jorrit Kleijnen.

|

Jorrit Kleijnen vormt samen met de Brabantse singer-songwriter Marijn van der Meer het inmiddels nationaal bekende muziekduo Haevn. Hun debuutalbum Eyes Closed werd vorig jaar internationaal uitgebracht. Onlangs verscheen Symphonic Tales, met orkestrale opnamen van hun popsongs. Kleijnen werkt ook als componist voor film, TV en commercials.

Jorrit Kleijnen over de piano:

De aller krachtigste emotionele dialoog is altijd mijn pianospel geweest. Ik had goeie vrienden en ik kon goed met mijn ouders praten, maar een piano vertelt je iets wat niemand anders tegen je kan zeggen: ik begrijp je, ik voel je, ik weet wat er in je hart of in je buik omgaat. Niet hardop, maar door mijn vingers op een bepaalde manier op die toetsen zetten, zeg ik iets tegen die piano. En hij antwoordt precies datgene wat je wil horen. ​Jorrit Kleijnen

Jorrit Kleijnen over liedjes schrijven:

We zeggen altijd: één en één is drie bij ons. Marijn is de man met de gitaar. Hij is heel erg gefocust op het vertellen van een verhaal op de meest simpele manier; dat is zijn kracht. Mijn kracht is om een verhaal te vertellen met de juiste klanken, met melodielijnen. En dat hebben we bij elkaar gebracht. In iedere song van ons moet die deltavlieger zitten die een aanloopje neemt, van de klif afspringt en door de vallei gaat. Dat willen in iedere song hebben, daar gaan we voor. Jorrit Kleijnen

Jorrit Kleijnen over filmmuziek vs. popmuziek:

Hoe beter de filmmuziek, hoe meer die in de film past. Niemand die dan zegt: dat was fantastisch! Maar als kijker heb je wel zitten janken tijdens de eindscène, waarschijnlijk voor een groot deel door de muziek. Met popmuziek is dat toch anders, dat is toch een andere manier van communiceren, die wat proactiever is.

Emil en de Muziek

Iedere zaterdag in L1 Cultuurcafé. 
Meer Emil en de Muziek op L1.nl/Emil-en-de-Muziek

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's