Emil en de Muziek: Jo Didderen

Emil en de Muziek: Jo Didderen

Radiomaker en muzikant Emil Szarkowicz heeft zich ten doel gesteld om het geluid van Limburgse muzikanten te ‘vangen’ in de radioserie Emil en de Muziek. Deze week ging hij langs bij bassist Jo Didderen.

Jo Didderen studeerde klassiek en jazz contrabas aan de conservatoria van Maastricht en Den Haag. Hij is geregeld op allerlei podia in Nederland te vinden, als gastmuzikant of met eigen formaties. Onlangs verscheen het nieuwe album van zijn band L'Equipe de Rêve, getiteld 'En Route'. Jo Didderen is ook actief als bandcoach, docent en componist.

Jazz is vrijheid voor mij. Daar moet je wel mee om leren gaan: je moet die vrijheid ook aankunnen Jo Didderen

Jo Didderen over het gevoel van de contrabas
"Mijn muziekleraar op de middelbare school had een contrabas en die mocht ik lenen. Wat een gevoel. Dat ding leunt tegen je buik en dat voel je dan zo lekker. Zo'n lekkere lange noot die tegen je buik trilt.”

Jo Didderen over vrijheid:
"Jazz is vrijheid voor mij. Daar moet je wel mee om leren gaan: je moet die vrijheid ook aankunnen. Zoek de randen op, ga er af en toe ook eens over heen. Doe iets fout en dan zie je wel waar het naar toe gaat, toch? Niet zo snel oordelen en veroordelen; dat klinkt heel dramatisch, maar het is wel een beetje zo. Dingen nemen zoals ze zijn en daar op dat moment mee om proberen te gaan, ook dat is jazz.”

Jo Didderen over samenwerken:
"Je bent op allerlei manieren heel close met elkaar. Als daar dan iets moois uitkomt, dan zijn we allemaal blij. Je weet hoeveel er geknuffeld wordt bij muzikanten onderling. Dat vind ik wel heel fijn, dat je mensen leert kennen die op dezelfde manier met muziek bezig zijn. Dat vind ik misschien wel één van de fijnste dingen die de muziek mij heeft gebracht.”

|
​Jo Didderen
​Jo Didderen

Emil en de Muziek

Iedere zaterdag in L1 Cultuurcafé. 
Meer Emil en de Muziek op L1.nl/Emil-en-de-Muziek

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's