Emil en de Muziek: Jack Poels

Emil en de Muziek: Jack Poels

Zaterdag 1 juni 2019

Radiomaker en muzikant Emil Szarkowicz heeft zich ten doel gesteld om het geluid van Limburgse muzikanten te ‘vangen’ in de radioserie Emil en de Muziek. Deze week ging hij langs bij Rowwen Hèze zanger en gitarist Jack Poels.

|

Jack Poels, van huis uit graficus, is een creatieve duizendpoot. Hij schrijft liedjes, zingt, speelt gitaar en schildert. Al meer dan dertig jaar staat hij met Rowwen Hèze op de planken en daar lijkt vooralsnog geen einde aan te komen. Onlangs verscheen Voorwaartsch, het nieuwe album van de band. Dit jaar speelt Rowwen Hèze voor de vijfde keer op Pinkpop; de plek waar de band in 1992 zijn landelijke doorbraak beleefde.

Jack Poels over tekstschrijven:

Ik ben nogal beeldend ingesteld. Ik zie mooie beekjes en ik zie prachtige luchten, en die neem ik allemaal mee in mijn hoofd en naar mijn schilderhok. Ga ik een liedje schrijven, dan moet ik gaan fröbelen, editen in mijn hoofd. Zo'n tekst moet er mooi, bijna grafisch uitzien. Er moeten geen rare zinnen in zitten, het moet een mooi plaatje zijn. Honderd keer nalezen, nog eens nalezen en nog eens nalezen. Het moet gewoon kloppen. Jack Poels

Jack Poels over wonen in een liedje:

Een liedje als November, daar heb ik echt twee jaar in gewoond. Dan woon je in zo'n liedje als in een huis. Wakker worden midden in de nacht, mijmeren, twijfelen, weer iets nieuws zien, ergens iets lezen en dan denken: dat is een prachtige zin, die past. Dan maakt het zichzelf. Jack Poels

Jack Poels over de betekenis van muziek:

Heeft me liefde gebracht, het heeft me getroost, het heeft me er bovenop geholpen, het heeft me uit de stront getrokken als dat nodig was. Eigenlijk is muziek, buiten mijn gitaar, mijn grootste vriendin... vriend! Als ik dit een jaar niet kon doen, dat zou niet goed zijn. Alleen het schilderen zou mij ook niet redden. Er is iets in mij wat steeds weer dat vuurtje aanwakkert, zo van: hupsakee! Jack Poels

Emil en de Muziek

Iedere zaterdag in L1 Cultuurcafé. 
Meer Emil en de Muziek op L1.nl/Emil-en-de-Muziek

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's