Emil en de muziek: de ‘open’ muziek van Johan de Haan

Emil en de muziek: de ‘open’ muziek van Johan de Haan

Radiomaker en muzikant Emil Szarkowicz heeft zich ten doel gesteld om het geluid van Limburgse muzikanten te ‘vangen’ in de radioserie Emil en de Muziek. Deze week ging hij langs bij zanger en pianist Johan de Haan uit Maastricht.

Hervonden liefde
Johan studeerde jazzpiano en -zang aan het Maastrichtse conservatorium, maar begon zijn muzikale carrière bij de drumband. Van zijn 7e tot zijn 17e speelde hij vervolgens klarinet bij de harmonie van Bingelrade.

Toen hij daarmee stopte, moest de klarinet worden ingeleverd - hij raakte het instrument zo’n dertig jaar niet meer aan. Dat veranderde vorig jaar tijdens een vakantie in Rome, waar hij met zijn echtgenote een jazzclub bezocht. “Vanaf toen ben ik weer gaan spelen,” vertelt hij. “Ik vind het heerlijk om te doen, ben weer helemaal verliefd op het instrument.”

In je conservatoriumtijd ben je totaal onzeker. Je weet nog niet zoveel, moet van alles oefenen, er is nog helemaal geen sprake van eigen stijl ontwikkelen Johan de Haan

Piano
Na de klarinet volgde het elektrisch orgel en pas daarna ontdekte hij de piano. Johan: “Een mevrouw in het dorp stierf en wij mochten de piano overnemen.” Het was liefde op het eerste gezicht.

Toch duurde het even voor hij als songwriter zijn eigen stijl had gevonden. “In je conservatoriumtijd ben je totaal onzeker (…) Je weet nog niet zoveel, moet van alles oefenen, er is nog helemaal geen sprake van eigen stijl ontwikkelen,” legt hij uit.

Open muziek
Inmiddels heeft hij met zijn band BBThree - naast Johan bestaande uit bassist Jo Didderen en drummer Steffen Thormählen - een EP, twee Cd’s en een vinylsingle uitgebracht. Typerend voor Johans muziek? “Ik hou zelf wel van open muziek. Het is nooit helemaal dichtgetimmerd met heel veel instrumenten. Je moet altijd door de bomen het bos kunnen zien. De stilte is heel belangrijk in de muziek.”

Op een gegeven moment zijn al die luisterinvloeden in je. Wat er dan uitkomt, wat je zelf gaat maken, is een consequentie van waar je naar hebt geluisterd Johan de Haan

Presley, Gaye en Redding
Johan was vroeger een grote fan van Elvis Presley. Daarna ontdekte hij de zwarte muziek van Marvin Gaye en Otis Redding en kwam hij in aanraking met jazzmuziek. “Op een gegeven moment zijn al die luisterinvloeden in je,” zegt hij. “Wat er dan uitkomt, wat je zelf gaat maken, is een consequentie van waar je naar hebt geluisterd.”

Jezelf leren kennen
Johan geeft muziekles in Limburg en Vlaanderen, maar zijn hart ligt bij het optreden en zelf muziek maken met zijn band. Het mooie aan nummers maken, volgens Johan, is dat schrijven hem tot zichzelf brengt. “Dan ga je met je Engels woordenboekje en rijmwoordenboekje van allerlei dingen verzinnen.

En als er dan opeens iets is waarvan je denkt ‘wow, dit is te gek’, dat is een geweldig gevoel. Het is ook een stukje van jezelf leren kennen eigenlijk. Want je gaat over jezelf nadenken, over je eigen situatie of een situatie die je gezien hebt.”

Your Mind Is On Vacation
Als keuzeplaat kiest Johan voor het nummer ‘Your Mind Is On Vacation’ van de Amerikaanse jazz- en bluesmuzikant Mose Allison. Hij wil dit nummer graag aan Limburg laten horen omdat “de muziek open is, de tekst een bepaalde humor en lichtheid heeft. En het 'groved' gewoon ontzettend.”

BBThree

BBThree is in 2005 opgericht door Johan de Haan, na zijn studie Jazz piano en zang aan het Conservatorium in Maastricht, heeft hij zijn eigen pad gevolgd, en is liedjes gaan schrijven.

Bekijk hier de website van Johans band BBThree.

Emil en de Muziek

Iedere zaterdag in L1 Cultuurcafé. 
Meer Emil en de Muziek op L1.nl/Emil-en-de-Muziek

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's

Blaaskracht

TV-programma Blaaskracht gaat over harmonieën en fanfares. Ieder laatste weekeinde van de maand worden verhalen verteld over het muziekleven. Met ook concert-opnames.

Postbus 31

Postbus 31 is het best beluisterde programma van L1 Radio, zondag van 09:00 tot 11:00 uur. Via presentator Pieter Kiewied feliciteren Limburgers Limburgers. En Tips voor de zondag.

Wunderbar

Voor de vele liefhebbers in Limburg: Duitse schlagers, blaaskapellen en volkstümliche muziek in Wunderbar, iedere zaterdag van 16:00 tot 19:00 uur op L1 Radio. Presentatie: Rick Cremers.

Klassieke Gast

Elke zondagavond een goed gesprek met een gast uit de Limburgse klassieke muziekwereld

Plat-eweg

Plat-eweg is het dialect-muziekprogramma van Limburg, samengesteld en gepresenteerd door Henk Hover. Iedere zaterdagmiddag om 13:00 en doordeweeks om 19:00 uur. Met maandelijks de L1 Limbo Top 10.

L1NWS

De eerste tv-uitzending van L1NWS is om 17:30 uur, zeven dagen per week. Op ieder half uur wordt deze uitzending herhaald en bij grote actualiteiten is er een 'verse' nieuwsuitzending.

Limburgs Land

Ger Houben is een vaste waarde op L1 Radio met Limburgs Land, iedere zaterdagochtend van 08:00 tot 10:00 uur. Over natuur en milieu in onze provincie en natuurlijk nuttige tuintips.

De Stemming

Interview- en discussieprogramma van L1 Radio met politiek, cultuur, economie, wetenschap en media. Verder debat, een column en altijd live-muziek. Iedere zondag van 11:00 tot 13:00 uur..

Natuurlijk Limburg

Met Edmond Staal van Het Limburgs Landschap maakt programmamaker Maurice Nijsten wandelingen door een Limburgs natuurgebied.

Limbourgeois

Limbourgeois is een tv-programma over het goede leven in Limburg (zondag 18:05 uur). Jo Cortenraedt bezoekt culinaire hotspots, recepties, openingen en exposities.

Klassieke Avond van L1

De Klassieke Avond is iedere zondag op L1 Radio te beluisteren, van 18:00 tot 21:00 uur. De avond begint met een goed gesprek met een muzikale gast, gevolgd door L1-concertopnames.

AvondGasten

AvondGasten, met sprankelende gasten. Over politiek, sport, kunst, cultuur, economie en maatschappelijke onderwerpen. Op werkdagen om 17:55, 20:55 en 22:55 uur op L1 TV.

Óngerwaeg

Óngerwaeg zoekt naar bijzondere verhalen van gewone mensen. Presentator Bas van der Zwaan en 'zijn mannen' reizen door de hele provincie. Dagelijks op L1 TV: 17:00, 19:00, 22:00 uur.

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag op L1 Radio (10:00-13:00 uur) een programma vol kunstzinnige en minder zinnige cultuur. Met o.a. wekelijkse rubrieken De Vereniging en Emil en de Muziek.

Limburg van Boven

We vliegen met een helikopter boven onze prachtige provincie. Zo heb je Limburg nog nooit gezien!

Limburg Doc

Limburg Doc is dé plek op L1 voor tv-documentaires over onderwerpen uit eigen regio. Tevens een platfom voor jonge makers. Op zaterdag om 18:00 uur en zondag 11:00, 13:00 en 15:00 uur.

L1SPRT

L1SPRT maakt dagelijks een rubriek aan het einde van het nieuwsprogramma op tv. Op zaterdag met samenvattingen Jupiler League. Op zondag om 17:40 uur is er een lang sportprogramma.

LEF!

LEF! is hét podium voor jong talent uit de wereld van harmonie en fanfare. Een samenwerking van L1 en LBM. Presentatie: Sef Thissen

Muziekfabriek

Optreden in de Muziekfabriek op L1 TV staat bij veel Limburgse bands hoog op het verlanglijstje. Roemruchte namen kwamen er al voorbij: Rowwen Hèze, Volumia!, De Heideroosje en Neet oèt Lottum.

Nieuw uit Limburg

Nieuw uit Limburg: Extra de aandacht voor kwaliteitsmuziek uit onze eigen provincie. Die plaat hoor je dan een week lang heel vaak op L1 Radio!

Het Geluid van Zuid

Het laatste Limburgse muzieknieuws krijg je van Henk Hover.

L1mbo Top 10

L1mbo Top 10, elke maand de tien beste Limburgstalige liedjes, plus een opvallende nummer 11

Tijd voor Toen

Tijd voor Toen, met bijzondere beelden van Limburg uit lang vervlogen tijden. Sinds 1997 zijn meer dan 150 afleveringen uitgezonden, door Omroep Limburg TV en later L1. De serie liep tot 2008.