Emil en de muziek: de ‘open’ muziek van Johan de Haan

Emil en de muziek: de ‘open’ muziek van Johan de Haan

Radiomaker en muzikant Emil Szarkowicz heeft zich ten doel gesteld om het geluid van Limburgse muzikanten te ‘vangen’ in de radioserie Emil en de Muziek. Deze week ging hij langs bij zanger en pianist Johan de Haan uit Maastricht.

Hervonden liefde
Johan studeerde jazzpiano en -zang aan het Maastrichtse conservatorium, maar begon zijn muzikale carrière bij de drumband. Van zijn 7e tot zijn 17e speelde hij vervolgens klarinet bij de harmonie van Bingelrade.

Toen hij daarmee stopte, moest de klarinet worden ingeleverd - hij raakte het instrument zo’n dertig jaar niet meer aan. Dat veranderde vorig jaar tijdens een vakantie in Rome, waar hij met zijn echtgenote een jazzclub bezocht. “Vanaf toen ben ik weer gaan spelen,” vertelt hij. “Ik vind het heerlijk om te doen, ben weer helemaal verliefd op het instrument.”

In je conservatoriumtijd ben je totaal onzeker. Je weet nog niet zoveel, moet van alles oefenen, er is nog helemaal geen sprake van eigen stijl ontwikkelen Johan de Haan

Piano
Na de klarinet volgde het elektrisch orgel en pas daarna ontdekte hij de piano. Johan: “Een mevrouw in het dorp stierf en wij mochten de piano overnemen.” Het was liefde op het eerste gezicht.

Toch duurde het even voor hij als songwriter zijn eigen stijl had gevonden. “In je conservatoriumtijd ben je totaal onzeker (…) Je weet nog niet zoveel, moet van alles oefenen, er is nog helemaal geen sprake van eigen stijl ontwikkelen,” legt hij uit.

Open muziek
Inmiddels heeft hij met zijn band BBThree - naast Johan bestaande uit bassist Jo Didderen en drummer Steffen Thormählen - een EP, twee Cd’s en een vinylsingle uitgebracht. Typerend voor Johans muziek? “Ik hou zelf wel van open muziek. Het is nooit helemaal dichtgetimmerd met heel veel instrumenten. Je moet altijd door de bomen het bos kunnen zien. De stilte is heel belangrijk in de muziek.”

Op een gegeven moment zijn al die luisterinvloeden in je. Wat er dan uitkomt, wat je zelf gaat maken, is een consequentie van waar je naar hebt geluisterd Johan de Haan

Presley, Gaye en Redding
Johan was vroeger een grote fan van Elvis Presley. Daarna ontdekte hij de zwarte muziek van Marvin Gaye en Otis Redding en kwam hij in aanraking met jazzmuziek. “Op een gegeven moment zijn al die luisterinvloeden in je,” zegt hij. “Wat er dan uitkomt, wat je zelf gaat maken, is een consequentie van waar je naar hebt geluisterd.”

Jezelf leren kennen
Johan geeft muziekles in Limburg en Vlaanderen, maar zijn hart ligt bij het optreden en zelf muziek maken met zijn band. Het mooie aan nummers maken, volgens Johan, is dat schrijven hem tot zichzelf brengt. “Dan ga je met je Engels woordenboekje en rijmwoordenboekje van allerlei dingen verzinnen.

En als er dan opeens iets is waarvan je denkt ‘wow, dit is te gek’, dat is een geweldig gevoel. Het is ook een stukje van jezelf leren kennen eigenlijk. Want je gaat over jezelf nadenken, over je eigen situatie of een situatie die je gezien hebt.”

|

Your Mind Is On Vacation
Als keuzeplaat kiest Johan voor het nummer ‘Your Mind Is On Vacation’ van de Amerikaanse jazz- en bluesmuzikant Mose Allison. Hij wil dit nummer graag aan Limburg laten horen omdat “de muziek open is, de tekst een bepaalde humor en lichtheid heeft. En het 'groved' gewoon ontzettend.”

BBThree

BBThree is in 2005 opgericht door Johan de Haan, na zijn studie Jazz piano en zang aan het Conservatorium in Maastricht, heeft hij zijn eigen pad gevolgd, en is liedjes gaan schrijven.

Bekijk hier de website van Johans band BBThree.

Emil en de Muziek

Iedere zaterdag in L1 Cultuurcafé. 
Meer Emil en de Muziek op L1.nl/Emil-en-de-Muziek

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

L1mburg Centraal - 18 mei 2022

L1mburg Centraal - 18 mei 2022

L1mburg Centraal: Limburg treft maatregelen tegen droogte

L1mburg Centraal: Limburg treft maatregelen tegen droogte

L1mburg Centraal: tijdelijke woningen in elke kern van Roerdalen

L1mburg Centraal: tijdelijke woningen in elke kern van Roerdalen

L1mburg Centraal: natuur gaat boven landbouw bij droogte in De Peel

L1mburg Centraal: natuur gaat boven landbouw bij droogte in De Peel

L1mburg Centraal: gas duurder, sporters moeten liefst thuis douchen

L1mburg Centraal: gas duurder, sporters moeten liefst thuis douchen

L1mburg Centraal: basisschoolleerlingen doen weer verkeersexamen

L1mburg Centraal: basisschoolleerlingen doen weer verkeersexamen

Logo 1Limburg

Limburgse politie maakt 75.000 overuren

Limburgse politie maakt 75.000 overuren

De politie van Limburg heeft vorig jaar zo'n 75.000 overuren gemaakt. Dat kwam met name door demonstraties over de coronamaatregelen, maar ook protesten tegen racisme en het stikstofbeleid.

Zandzakdammen in strijd tegen de droogte

Zandzakdammen in strijd tegen de droogte

Waterschap Limburg heeft inmiddels 40 zandzakdammen geplaatst in Noord- en Midden-Limburg. Niet om het water weg te houden, maar om water langer in de beken en sloten vast te houden in strijd tegen verdroging.

Programma's