Emil en de muziek: de feelgood accordeon van Johan Veugelers

Emil en de muziek: de feelgood accordeon van Johan Veugelers

Radiomaker en muzikant Emil Szarkowicz heeft zich ten doel gesteld om het geluid van Limburgse muzikanten te ‘vangen’ in de radioserie Emil en de Muziek. Deze week ging hij langs bij accordeonist en zanger Johan Veugelers uit Ospel.

Drumstel of accordeon?
Veugelers komt uit een muzikaal nest en het was vanzelfsprekend dat ook hij muziekles zou krijgen. Als zesjarig jochie wilde hij gaan drummen, maar daar was zijn opa het niet mee eens.

Hij vond dat Johan een echt instrument moest leren spelen, de accordeon. “Ik vond dat maar saai. Dus toen heb ik een deal met opa gemaakt: ik mocht op drumles als ik ook op accordeonles ging.”

Ik vond dat maar saai. Dus toen heb ik een deal met opa gemaakt: ik mocht op drumles als ik ook op accordeonles ging Johan Veugelers

Doorbraak in België
Veugelers is een grootheid in België, als helft van het accordeonduo The Sunsets dat hij vormt samen met Annelies Winten. Dat avontuur begon voor hem in 2011, toen hij Matthias Lens opvolgde.

“Dat was een idee van platenmaatschappij Universal,” vertelt hij. “The Sunsets waren al bekend toen ik erbij kwam. Ze hadden al paar nummer 1 hits gehad. Ik ben dus met de neus in de boter gevallen in Vlaanderen.”

Feelgood
‘Feelgood,’ zo typeert Veugelers de muziek die hij maakt en waar hij van houdt. “Het moet vooral een leuk deuntje hebben, dansbaar zijn en blijven plakken,” legt hij uit. “Muziek heeft een lach en traan; alle aspecten worden heel mooi muzikaal verwoord.

Maar al ik een liedje schrijf dan val ik altijd wel in vrolijke hoek - dat heeft er misschien ook wel mee te maken dat ik zelf wel goed in mijn vel zit.”

we zijn er nog niet. Ik hoop dat we nog heel veel stappen mogen maken. Je blijft vechten om het allerhoogste te halen. Johan Veugelers

Doel
Doen wat je leuk vindt, dat is het doel van Veugelers. Een droom die hij naar eigen zeggen op een bepaald moment heeft laten varen. Totdat platenmaatschappij Universal hem heel onverwacht een contract aanbood.

Inmiddels heeft hij al veel meer bereikt dan hij ooit had durven dromen. “’En we zijn er nog niet. Ik hoop dat we nog heel veel stappen mogen maken. Je blijft vechten om het allerhoogste te halen.”

|

Luistertip: ‘Dansen’ van Rowwen Hèze
‘Dansen’ van Rowwen Hèze is het nummer dat Veugelers graag aan de rest van Limburg wil laten horen. “Tren van Enckevort was en is nog steeds mijn grote voorbeeld en hij heeft ook de accordeon populair gemaakt voor de jeugd.”

Bezoek hier de website van Johan Veugelers: http://johanveugelers.com/

Emil en de Muziek

Iedere zaterdag in L1 Cultuurcafé. 
Meer Emil en de Muziek op L1.nl/Emil-en-de-Muziek

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's