Emil en de muziek: componist Joep Sporck vertelt verhalen met muziek

Emil en de muziek: componist Joep Sporck vertelt verhalen met muziek

Radiomaker en muzikant Emil Szarkowicz heeft zich ten doel gesteld om het geluid van Limburgse muzikanten te ‘vangen’ in de radioserie Emil en de Muziek. Deze week ging hij langs bij componist Joep Sporck uit Ingber.

Joep Sporck (1985) studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) en het Conservatorium Maastricht. Hij maakt muziek voor films, tv en commercials. Daarnaast arrangeert hij voor musical en is hij werkzaam als docent.

Titanic
Zijn liefde voor filmmuziek werd aangewakkerd door de soundtrack van de film Titanic (1997), gemaakt door de Amerikaanse componist James Horner. Hij ziet zichzelf nog staan in een platenzaak in Maastricht, koptelefoon op en leunend tegen een pilaar. Joep: “Als je die film één keer hebt gezien, en je zet die soundtrack op en sluit je ogen, dan zit je weer helemaal terug in diezelfde wereld.”

Aanpak
En dus besloot hij om zelf filmcomponist te worden - en dat lukte. In 2016 won hij zelfs de Young Talent Award op het internationale filmmuziek festival in Krakau.

Zijn manier van werken verschilt per opdracht. Soms is er alleen een deadline, andere keren krijgt hij concrete aanwijzingen. Zijn favoriete aanpak? Een film krijgen en de tijd hebben om deze een paar keer op zijn gemak te bekijken. Dat gebeurt altijd met pen en papier bij de hand.

Joep: “Dan markeer ik waar dingen wel of niet duidelijk zijn, of waar ik geraakt wordt door een verhaal. Op die punten ga ik kijken: waar moet muziek komen?” Daarna volgt er overleg met de regisseur en wordt besproken wat de muziek moet doen; ondersteunen wat er op beeld gebeurt of juist iets heel anders vertellen?

Spanningsboog
Het componeren van muziek voor commercials vergt weer een andere aanpak. “Ik kan soms een dag bezig zijn voor een commercial en dan maak ik dertig seconden muziek,” legt hij uit. “Bij een film schrijf ik drie minuten, op zijn minst, op een dag. Dat is een heel andere spanningsboog die je moet indelen. En dat wel echt ook altijd de uitdaging. Soms is een commercial veel moeilijker dan een lange speelfilm.”

Magie
Sinds een jaar of acht weet Joep zijn boterham te verdienen als componist. Een beroep dat naast creativiteit ook goede sociale vaardigheden vereist; je moet immers

met veel verschillende mensen kunnen samenwerken. Dat zit in Joeps geval wel snor. “Voor mij is muziek een hele fijne uitlaatklep; ik vind het heerlijk om verhalen te vertellen en ik vind het superfijn om met andere muzikanten samen te werken. Die zet ik mijn noten voor en dan komt er magie uit, dat is het gewoon.”

|

‘Don't Lose Your Steam’
Welk nummer tovert Joep tevoorschijn uit Emils denkbeeldige jukebox tevoorschijn? Hij kiest voor ‘Don't Lose Your Steam’ van Gregory Porter. “Ik heb normaal niet zoveel met vocale muziek, maar wat deze artiest doet dwingt mij om naar zijn teksten te luisteren. Dit nummer en al zijn muziek klopt gewoon.”

De volledige soundtrack van de film Titanic, gecomponeerd door James Horner:

Bezoek de website van Joep Sporck: http://www.joepsporck.com/

Emil en de Muziek

Iedere zaterdag in L1 Cultuurcafé. 
Meer Emil en de Muziek op L1.nl/Emil-en-de-Muziek

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's