Emil en de muziek: Calien Eurlings ontdekt wie ze is

Emil en de muziek: Calien Eurlings ontdekt wie ze is

Radiomaker en muzikant Emil Szarkowicz heeft zich ten doel gesteld om het geluid van Limburgse muzikanten te ‘vangen’ in de radioserie Emil en de Muziek.

Deze week ging hij langs bij singer-songwriter Calien Eurlings uit Heerlen.

|

Green Day

Calien is de frontvrouw van de band Cal &The Leavin' Train; ze zingt, speelt gitaar en schrijft de nummers. Haar grote voorbeeld is Bruce Springsteen. Maar het was de Amerikaanse punkrockband Green Day die haar deed besluiten om zélf muziek te gaan maken.

Ze herinnert zich hoe ze als vijftienjarige samen met een vriendin naar de lichtmasten op de atletiekbaan keek en dacht: daar willen we staan, met een gitaar, een clip opnemen! Calien: “En dan moest ik toegeven dat ik eigenlijk wel graag wilde zingen in de band. En zo werd een eerste band opgericht.”

​Gevoelsmens

Calien omschrijft zichzelf als een gevoelsmens. Dat zorgt ervoor dat ze overal inspiratie opdoet. “Overal kom je mensen tegen,” legt ze uit. “Ze doen iets met je. Of het nou een vriendschap is, een liefde, of een flirt.”

Een nieuw liedje begint meestal met de melodie. Dan pakt ze haar gitaar en denkt terug aan een bepaalde situatie of persoon. “En dan komt er een eerste zin. Soms is dat heel weinig wat ik zing, maar dan weet ik gelijk waar het naartoe gaat.”

In een goed liedje moet alles zitten, vindt Calien. Een up, een down, een stukje hard, en iets onverwachts. Het allerbelangrijkste? “Er moet een bepaald gevoel in zitten.”

Bruce Springsteen

De songwriter die haar het meest inspireert is Bruce Springsteen. “Bruce is gewoon iemand die schrijft over het leven, de ‘working man’, en dat inspireert me gewoon super erg. Hij schrijft niet alleen over de mooie dingen, over de fantastische en rooskleurige dingen. Hij schrijft gewoon ook over de kuilen, over alles.”

Calien kwam haar grote idool ooit tegen in een winkelstraat in Dublin, waar hij samen met zijn zoon en een beveiliger op pad was. In eerste instantie lukte het haar niet om meer uit te brengen dan: “Bruce?” Toch kwam het tot een foto en een gesprek - ze praatten over Caliens Born to Run tatoeage, over Springsteens muziek en zijn optredens. Calien: “We hebben echt tien minuten, een kwartier staan lullen dus dat was gewoon supergaaf.”

Jezelf vinden

Werd ze voorheen vooral beïnvloed door haar muzikale helden, tegenwoordig is Calien op zoek naar zichzelf. “Ontdekken wie ik ben en wat ik nodig heb om mij heen. Op de een of andere manier valt dat in de muziek op zijn plaats. Dus als je goed luistert dan weet je gewoon wie ik ben. En de meeste mensen die ik ken, die kennen me niet op die manier.”

In de muziek voelt ze zich vrij om kwetsbaar te zijn, om helemaal zichzelf te zijn. En dat hoopt ze te kunnen overbrengen op haar publiek, de mensen die haar live aan het werk zien. Calien: “Als zij dat opvangen en misschien wel betrekken op hun leven en hun situatie, dat vind ik gewoon echt waanzinnig.”

​‘She's the One’

Welk nummer tovert Calien uit Emils virtuele jukebox tevoorschijn? Ze kiest voor ‘She's the One’ van Bruce Springsteen. “Deze artiest is mijn grootste inspiratie. Hij schrijft over alle bochten die het leven kan maken.”

Meer

Bezoek de website van Cal & The Leavin' Train: www.calleavintrain.nl/The-Band

Cal & The Leavin' Train live op ParkCity Live:

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag van 10:00 tot 13:00 uur op L1 Radio.

Ontdek hier eerdere afleveringen van L1 Cultuurcafé

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's