Eindexamenjournaal maandag 17 mei

Eindexamenjournaal maandag 17 mei

Vandaag begint een spannende periode voor veel middelbare scholieren: de eindexamens. Voor vmbo staan Nederlands en Duits op het programma, de havo mag aan de slag met bedrijfseconomie, en het vwo trapt af met wiskunde.

We gaan de eindexamens de komende weken volgen in de L1 Nieuwsshow en in L1 vandaag en daarvoor schakelen we elke dag met twee examencoördinatoren. 

Het College in Weert

We beginnen met Han Krekels, leraar biologie van Het College in Weert, en al een paar jaar examencoördinator. Vandaag de grote dag. Is alles klaar in Weert?

|

Connect College in Echt

Klotsende oksels, knikkende knieën, voor veel middelbare scholieren breken spannende weken aan. Ze doen eindexamen, juist in een jaar waarin de lessen door corona niet altijd optimaal zijn geweest. Dat zorgt dat voor veel extra spanning. Verslaggever Frank Moonen was op het Connect College in Echt.

|

Tips om examenstress te voorkomen

De een heeft de zenuwen onder controle, de ander heeft 'de nerve kapot' als er een examen staat aan te komen.

Pascal Cuijpers is docent en faalangst-reductietrainer en verslaggever Frank Moonen die wilde wel wat tips hebben om die examentijd zo goed mogelijk door te komen

G-denken
Eén van de tips is het G-denken. "Op deze manier breng je je negatieve gedachten in beeld. Hierbij beschrijf je bijvoorbeeld op papier een concrete gebeurtenis die veel spanning bij je oproept, bijvoorbeeld het maken van het examen Nederlands. Daarbij ga je alle negatieve gedachten stapsgewijs beschrijven. Daarna beschrijf je welk negatief gevoel je hebt en welk gedrag je hierbij vertoont", legt de docent uit.

Afleiding
Ook adviseert Cuijpers om tijdens de examenperiode voor afleiding te zorgen. "Ga sporten of zet muziek op", zegt Cuijpers. "Zorg dat je afgeleid bent en ook aan andere zaken denkt. Ben niet te vroeg op school, want dan kom je misschien andere leerlingen tegen, die al gestrest zijn. Ga ook niet tot diep in de nacht leren, maar vertrouw op je kennis en voorbereiding."

Groen/Rood
Zit je midden in de examens en ervaar je opeens heel veel stress dan kun je groene en rode kaarten erbij pakken. "Schrijf op wat als negatief wordt ervaren op een rode kaart. Vervolgens schrijf je alles wat goed gaat op een groene kaart en hang de kaart waar je deze kan zien. Vaak valt het dan allemaal wel mee wat misgaat", zegt Cuijpers

Geen energiedrankjes
Leerlingen moeten uiteraard goed eten en drinken, maar Cuijpers waarschuwt voor energiedrankjes. "Die geven je een tijdelijke kick, maar later kak je ook vrij snel weer in. Gebruik die dus niet."

Foto: L1 - Ruud van Broekhoven
Foto: L1 - Ruud van Broekhoven

Broekhin Roermond

Verslaggever Ruud van Broekhoven peilde de stemming in het Roermondse zalencomplex Het Forum, waar de eindexamenkandidaten van Bisschoppelijk College Broekhin aan de bak moeten...

|

Bernardinuscollege Heerlen

Op het VWO stond vandaag Wiskunde A tot en met C op het programma. Dat begon om half twee. Half vijf moest je klaar zijn. Aan de telefoon spraken we met Timo Sipsma, uit Nuth, VWO-leerling op het Bernardinuscollege in Heerlen.

|

Aan de telefoon ook Brechje van Rijn, wiskundedocent op het Bernardinuscollege in Heerlen.

|

Kelly Regterschot

Kelly Regterschot uit Landgraaf zat tot voor kort in de Tweede Kamer namens de VVD en de kans is groot dat ze daar weer in terechtkomt, maar dan moet de formatie rond zijn en de VVD weer in het kabinet zitten. Dus durfden we met een gerust hart Kelly te bellen. Zij was een kei in wiskunde heel wat jaren geleden op het Bernardinuscollege in Heerlen. Hoe mooi is het dan dat deze politica nog een keer eindexamen wil doen in dit vak?

|
Foto: VVD
Foto: VVD

Meer over het Eindexamenjournaal

Volg en deel L1 op social media

Volg L1 op onderstaande kanalen en deel jouw moment met #LiefdevoorLimburg.

Volg de bekendmaking van de 60 halvefinalisten van het LVK bij L1

Volg de bekendmaking van de 60 halvefinalisten van het LVK bij L1

Óngerwaeg in Heer: klein fruit

Óngerwaeg in Heer: klein fruit

L1mburg Centraal: RS-virus zorgt voor overvolle kinder-IC

L1mburg Centraal: RS-virus zorgt voor overvolle kinder-IC

Tentoonstelling met Limburgse muntjes in Brabant

Tentoonstelling met Limburgse muntjes in Brabant

Cruciaal duel Oranjeleeuwinnen in Wembley-stadion

Cruciaal duel Oranjeleeuwinnen in Wembley-stadion

Valkenburg in top-10 favoriete reisbestemmingen

Valkenburg in top-10 favoriete reisbestemmingen

Programma's