Plat-eweg: eindelijk eerbetoon voor d’r Joep

Plat-eweg: eindelijk eerbetoon voor d’r Joep

Het was gepland voor 2021, het eerbetoon aan een van Schinvelds beroemdste inwoners, troubadour Joep Rademakers. In dat jaar had de zanger immers 90 moeten worden, ware het niet dat hij in 2002 op 71-jarige leeftijd overleed. Dit jaar gaat het dan eindelijk gebeuren.

In de spotlights
In Schinveld werd in 2019 een comité opgericht dat de 90ste geboortedag van hun beroemde dorpsgenoot wilde aangrijpen om Joep en zijn liedjes weer in de spotlights te zetten. In het comité Joep ’90 nam die andere beroemde Schinvelder zanger Martin Hurkens zitting, samen met bijvoorbeeld Joeps dochter Brigitte Rademakers en streekhistoricus Jo Reijnders. De twee jaar uitstel gaf de organisatie tijd om de festiviteiten in de volle breedte op te tuigen.

Monument
Er komt een gedenkteken voor Joep Rademakers in het dorp. Op de hoek van de Bleekplaats komt een monument van de hand van kunstenaar Twan Lendfers waarin de troubadour vereeuwigd wordt. Door middel van QR-codes kan de toeschouwer genieten van d’r Joep in beeld en geluid. Een paar maanden geleden ging een grote wens van de familieleden van Rademakers in vervulling, een muzikaal monument voor Joep, een CD met daarop een groot deel van alle liedjes van Rademakers.

Biografie
Twee jaar uitstel gaf historicus Jo Reijnders genoeg tijd om een uitgebreide biografie samen te stellen. Het boek wordt gepresenteerd tijdens de festiviteiten in Schinveld die plaatsvinden op vrijdag 5 mei in de feesttent van de Schinveldse Jonkheid. ’s Avonds vertolkt muzikaal Schinveld liedjes van Joep in een eigen jasje. Zo brengt de nieuwe muziekvereniging, een fusie tussen de harmonie en de fanfare Joeps lied De Harmofaar uit de vroege jaren 70 ten gehore.

Radioprogramma
Op vrijdagmiddag 5 mei 2023 wordt een speciale aflevering van het L1 Radio-programma Plat-eweg opgenomen. Tijdens deze opname zijn er gasten en optredens van Martin Hurkens, Jos Meessen, Rempetemp, Joeps kleinzoon Lars Loog, Paul van Loo en Roy Ginsel en zal René Haustermans twee onbekende liedjes van Joep opnieuw laten klinken. Tijdens het programma wordt de biografie gepresenteerd en zal het gedenkteken voor Joep onthuld worden. 

De uitzending was op zaterdag 6 mei tussen 13:00 en 16:00 uur te beluistern op L1 Radio.

|
|
|

Plat-eweg

Elke zaterdag drie uur lang van 13:00 tot 16:00 uur. Van maandag tot en met woensdag tussen 19:00 en 20:00 uur telkens een uur herhaling. Op donderdag en vrijdag zijn er weer verse uitzendingen vol Limburgstalige muziek.

24/7 op L1.nl/PlatEweg of plateweg.nl.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7C.

Limburg Doc: Jazz Up, over jazz in Limburg

Limburg Doc: Jazz Up, over jazz in Limburg

De Stemming: asielcrisis, regionaal beleid, Keti Koti

De Stemming: asielcrisis, regionaal beleid, Keti Koti

Postbus 31 - 28 mei 2023

Postbus 31 - 28 mei 2023

Blaaskracht Concert: in memoriam componist Henri Delnooz

Blaaskracht Concert: in memoriam componist Henri Delnooz

Blaaskracht: Rob Mennen praat met Luc van Oeteren

Blaaskracht: Rob Mennen praat met Luc van Oeteren

L1mburg Centraal - 27 mei 2023

L1mburg Centraal - 27 mei 2023

Programma's