Eerste Wereldoorlog: Duitse keizer meldt zich als asielzoeker in Eijsden

Eerste Wereldoorlog: Duitse keizer meldt zich als asielzoeker in Eijsden

Vandaag is het honderd jaar geleden dat keizer Wilhelm II van Duitsland plotseling opdook bij de grens in Eijsden. Het Duitse staatshoofd begreep dat hij de oorlog verloren had. Hij zocht een veilig heenkomen in het neutrale Nederland. als verliezer van de Eerste Wereldoorlog.

Wilhelm zat in november 1918 in het Duitse militaire hoofdkwartier in Spa. In de vroege ochtend van 10 november 1918 vertrok de keizer richting Nederland. Bert Schutte van Memorial Eijsden 1918-2018: “Hij is met een autocolonne bij de Nederlandse grens bij Withuis tegengehouden. Hij werd niet meteen herkend door de dienstdoende landweersoldaten. Men zag wel dat het een delegatie met hoge Duitse officieren was. Pas later kregen ze in de gaten dat de Duitse keizer in dat gevolg aanwezig was”.

Hoewel de hoge militairen in het gevolg van de keizer bluften dat ze door zouden mogen hielden de Nederlandse soldaten de colonne tegen. De Duitsers hadden immers niet de vereiste papieren. Na veel overleg en bellen met hoger geplaatste autoriteiten kregen de grenswachten het bevel de keizer naar het station van Eijsden te escorteren.

Schutte: “In feite hebben ze gewacht op toestemming om verder Nederland in te kunnen. Er moest een officiële asielaanvraag gedaan worden. Intussen werd besloten om de keizerlijke trein van Visé naar Eijsden te halen.

Bekend zijn de beelden van de keizer die heen en weer loopt over het perron in Eijsden. Schutte: “Hij heeft afgewacht, in eerste instantie op het perron. Maar hier ontstond al snel een opstootje want het verhaal ging al snel de ronde dat de keizer op het perron stond. En dat was nou niet de meest geliefde persoon. Zeker niet bij Belgen die in de Zinkwitfabriek werkten. Daarom hebben ze de trein laten komen. De keizer heeft de rest van de tijd in de trein het besluit van de Nederlandse regering afgewacht”.

Pas een dag later krijgt keizer Wilhelm II toestemming om door te reizen. Hij zou Nederland nooit meer verlaten. Na een tijdelijk verblijf in Kasteel Amerongen vestigde hij zich in 1920 in Huis Doorn waar hij in 1941 overleed.

|
Hier meer over Limburg en de Eerste Wereldoorlog

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag van 10:00 tot 13:00 uur op L1 Radio.

Ontdek hier eerdere afleveringen van L1 Cultuurcafé

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's