Eerste tropische dag tevens warmste Pinkpopdag

Eerste tropische dag tevens warmste Pinkpopdag

Het weerstation van Maastricht Airport meldde zaterdagmiddag om 13:20 uur een temperatuur van 30,1°, en daarmee de eerste tropische temperatuur van dit jaar van alle KNMI-weerstations in ons land.

Dit betekent volgens Thijs Zeelen van Meteo Limburg ook dat deze eerste dag van de 45-ste editie van Pinkpop officieel de warmste Pinkpopdag is. Tot nu toe was de warmste Pinkpopdag 8 juni 2003, toen het op Pinksterzondag op de luchthaven maximaal 29,5° was. Dit wordt gevolgd door vier Pinkpopdagen die maxima van 28° kenden in 1979, 1985 en op de eerste dag van Pinkpop in 2003.

Zaterdagavond kans op onweer
De temperatuur loopt in de middag op naar waarden tussen 30 en 33 graden, en dit is de eerste tropisch warme dag van het jaar. Dit is géén dagrecord, want op 7 juni 1996 was het in Limburg 34 graden. Het is drukkend warm en tot vier uur is de zonkracht 7 (sterk), hetgeen ook voor de komende dagen geldt. Meteo Limburg verwacht zaterdagavond enkele lokale fikse onweersbuien, met hagel en forse windstoten. Een onweersbui komt vanuit het zuidwesten opzetten en zal niet blijven hangen.

Recordwarme pinksterdag
Zondag en maandag blijft het, ook tijdens Pinkpop, drukkend warm. Zondagmiddag komt de temperatuur iets minder hoog uit dan zaterdag , maar op Pinkstermaandag wordt het opnieuw tropisch warm met temperaturen tot 33 graden.

Dit betekent voor de luchthaven bij Beek, waar sinds 1946 wordt gemeten, de warmste Pinksterdag. Het warmterecord voor Pinksteren is 29,5 graden gemeten op Eerste Pinksterdag 2003 en op Tweede Pinksterdag 1953. Waarschijnlijk ontstaan er op Tweede Pinksterdag op uitgebreide schaal fikse onweersbuien met kans op hagel en zware windstoten.

Foto: Hans Janssen

Volg Thijs Zeelen op Twitter en blijf op de hoogte van het weer in Limburg:

Meer
Lees alles over Pinkpop in ons Pinkpop dossier!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");

Logo 1Limburg

Programma's