Lekker Limburg: Keersekook

Lekker Limburg: Keersekook

Netty Engels uit Thull heeft reisverhalen over haar lees-, schrijf- en rekenonderwijsproject in Kenia. Maar komt ook met een typisch Limburgs zomerrecept: keersekook.

|
|

Pannenkoeken werden geregeld gegeten. Ze worden gemaakt van een stevig gistbeslag. In augustus kan men kersenpannenkoek maken. Hiervoor zijn zoete kleine kersen nodig. Ze gaan met pit in de pannenkoek. De pannenkoeken werden ondermeer gegeten op het veld tijdens de oost. Dan was er geen probleem met de pitten: wedstrijd pitten spugen.

Kersenpannenkoek
Keersekook

- 4 tot 5 dl melk
- 20 g bakkersgist
- 400 g bloem
- paar lepels suiker
- 1 ei
- beetje zout
- boter of vet
- verse kleine zwarte kersen
- boter

Maak de melk lauwwarm. Doe een beetje van de melk bij de gist en roer dat uit tot een papje. Doe de bloem in een kom en maak er een kuiltje in. Giet daarin de aangemaakte gist, de suiker en de eierdooier.

Voeg een gedeelte van de melk toe en roer het beslag glad. Voeg de rest van de melk erbij. Klop het eiwit stijf en schep het door deeg. Zet het afgedekt te rijzen op een warme plaats tot het volume verdubbeld is. Was ondertussen de kersen en laat ze drogen.

Maak een klontje boter warm in de koekenpan en giet er een lepel beslag in. Strooi daarop kersen. Bak de pannenkoek langzaam tot de bovenkant droog is. Keer hem om en bak de tweede kant. Gebruik royaal boter bij het bakken en maak zo nodig tussendoor de pan schoon met keukenpapier. Door de kersen kan de panbodem gaan plakken.

Een recept uit: Limburg op zijn lekkerst van Wil en Netty Engels-Geurts

L1 Radio

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3.

L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's