Limburg Doc: Een leven in beelden, eerbetoon aan Jo Eyck

Afbeelding ter illustratie © L1
Zaterdag 27 november 16:00, zondag 28 november 16:00, dinsdag 30 november 13:25, donderdag 2 december 13:25 | 15:15 op L1 TV
De documentaire 'Een leven in beelden' is een intiem portret over de unieke levensstijl van kunstverzamelaars Jo en Marlies Eyck uit Wijlre die hun liefde voor de kunst delen met anderen. Jo Eyck overleed in november 2021 op 92-jarige leeftijd.
Eyck was lange tijd directeur van een succesvolle verffabriek. Samen met een aantal andere ondernemingen ondersteunde en stimuleerde Eyck tijdens de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog de nieuwe generatie kunstenaars. De eerste kunstaankoop van Jo en zijn vrouw Marlies dateert uit die tijd.
De kunstcollectie van Jo en Marlies Eyck is zo groot, dat er een museum in hun tuin in Wijlre is gebouwd. Een leven in beelden laat het unieke van hun levensstijl zien die gericht is op het creëren van een betere samenleving via de kunst.
De documentaire werd in 2008 gemaakt door regisseur Marlou van den Berge.
Ik leerde Jo en Marlies kennen via de kunstenaar Ger van Elk. Bij die eerste ontmoeting wist ik meteen dat ik een film wilde maken over hun leven, wie ze zijn en vooral wat ze in al die jaren hebben neergezet.Veertig jaar kunst verzamelen en die verzameling ook nog willen delen met een publiek op een plek waar zichtbaar met zoveel liefde aan is gewerkt, dat is bijzonder genoeg om vast te leggen. Sommigen vinden het elitair, een kasteel, een eigen museum en zoveel kunst. Ik zie vooral de schoonheid en de passie waarmee het door Jo en Marlies tot stand is gebracht.
Maar die passie heeft ook een prijs; De kinderen zijn in aandacht weleens wat tekort gekomen. En hoewel Marlies het weleens wat rustiger aan wil doen, is haar steun onvoorwaardelijk. Ook dat heb ik in de film willen laten zien. Daarnaast is het voor Jo en Marlies tijd om na te denken over de toekomst: wat gaat er met hun levenswerk gebeuren als zij het niet meer kunnen. Voor Jo een bijna onmogelijke opgave om over na te denken. Het geeft de film een melancholische sfeer. Een Leven in Beelden is een intiem portret van twee bijzondere mensen met een gezamenlijke passie.
Marlou van den Berge
  • Regie: Marlou van den Berge
  • Camera: Bert Haitsma en Hans Fels
  • Montage: Stefan Kamp
  • Uitvoerend Producent: Estelle Bovenlander
  • Producent: Lemming Film; Leontine Petit en Joost de Vries
  • Eindredactie L1: Henk Jakobsen
Deze film kwam tot stand met steun van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties en Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg