Donderdag 24 november: België aan rand afgrond

Donderdag 24 november: België aan rand afgrond

De Limburgse buren beleven barre tijden. Niet alleen de kabinetsformatie strompelt voort. Ook de financiële situatie van België verslechtert met de dag.

Formateur Elio di Rupo wilde stoppen, maar koning Albert heeft het ontslag niet aanvaard. Di Rupo was woedend over de opstelling van de liberalen, die minder belastingen en meer hervormingen en besparingen eisten. De formateur ging tijdens de formatie al eerder een keer naar de koning, om zijn ontslag aan te bieden. Toen lukte het hem om compromissen af te dwingen.

De liberale Vlaamse Open VLD benadrukte herhaaldelijk verder te willen. Maar de partij hamert op de Europese criteria waaraan de begroting moet voldoen, zoals een hogere pensioenleeftijd en lagere uitkeringen. Er is haast geboden, want België ligt onder vuur van de financiële markten. Ook verlangt de Europese Unie dat er midden december een begroting is.

Aan tafel bij L1LT een gesprek met Luc Soete, hoogleraar internationale economie aan de Universiteit Maastricht en Belg van geboorte. En Eric Donckier, chef politieke redactie van de Belgische Limburgse krant Het Belang van Limburg.

Presentatie: Jan de Koning

Logo 1Limburg

Programma's