Documentaire over fans Rowwen Hèze in Limburg Doc

Afbeelding ter illustratie © Rowwen Heze
Vrijdag 15 mei 16:00 | 23:00 op L1 TV
Rowwen Hèze en zijn fans, dat is een verhaal apart. Documentairemaker Louk Voncken ging met het thema aan de slag.
Hij reisde in 2015 door Nederland en filmde de fans thuis, te midden van hun collecties. De verhalen die hij speels optekende, zijn opmerkelijk en ontroerend. De film was destijds onderdeel van de jubileumtentoonstelling Rowwen Hèze 30 joar in het Limburgs Museum in Venlo.
De tv-documentaire is een gezamenlijk project van het museum en L1.
Louk Voncken: “De fans verbinden de in Limburg gesitueerde dialectteksten van Rowwen Hèze met hun eigen leven en geboortegrond. Ze putten er troost uit, de muziek inspireert en motiveert. Iedere fan heeft het gevoel een persoonlijke band te hebben met de groep. De een weet precies op welke afstand hij moet blijven om de privacy van de bandleden te respecteren, terwijl de ander op het randje balanceert.
Regisseur Voncken maakte videoclips voor onder meer Rowwen Hèze, Johnny Dowd, DeWolff en Heideroosjes en documentaires voor diverse opdrachtgevers. Voncken is een verhalenverteller pur sang die zijn onderwerpen en personages steevast inbedt in een krachtige, uiterst filmische beeldtaal.
In 2007 maakte hij zijn eerste videoclip voor Rowwen Hèze,Lied vur Limburg, met animaties gebaseerd op tekeningen van Jack Poels. In de jaren erna volgden onder meer de ludieke clip vanManne van Staal en de in prachtig zwartwit gedraaide versie vanDe neus omhoeg met The Opposites.