Documentaire over beroemde tango Laila nu op dvd verkrijgbaar

Documentaire over beroemde tango Laila nu op dvd verkrijgbaar

Hans Heijnen heeft een documentaire gemaakt over de jukebox-hit Laila uit 1960. Voor L1 was het Jaar van de Mijnen aanleiding om deze film te laten maken. Laila was een ‘wereldberoemde’ tango in de hoogtijdagen van de Zuid-Limburgse steenkoolmijnen.

De documentaire is nu ook op dvd verschenen. Te bestellen via de L1Shop.nl

Laila werd uitgevoerd door de Regento Stars, een mijnwerkersorkestje uit Heerlerheide met leden van Oost-Europese komaf. Leider, leadzanger en klarinettist Bruno Majchereks roots lagen in Polen, evenals die van drummer Sigmund Zovotny. Trompettist Otto Zerdoner en accordeoniste Doortje Zerdoner kwamen oorspronkelijk uit Slovenië.

 

Laila is een traditionele tango over een verleidelijke haremdame die het hoofd van een legionair op hol brengt. Toen de pastoor in de zondagse preek waarschuwde voor het onzedige karakter van Laila, gingen de jongeren nog beter naar de tekst luisteren.  En nadat de Duitse radio het nummer in de ban deed, eigenden de jukeboxen zich vanzelf het monopolie toe.  De singleverkoop steeg enorm en er werden uiteindelijk meer dan 1 miljoen plaatjes verkocht.

In Duitsland meldden zich de bedenkers van de middelste ‘gewaagde tekst’ die Bruno Majcherek later zelf had toegevoegd. Er volgde de ene na de ander rechtszaak. Uiteindelijk werden de oorspronkelijke auteurs van het middelste stukje afgekocht. Onduidelijkheid over de precieze bedragen en het hoe en waarom dreef het orkestje uiteen.

In deze documentaire focust regisseur Hans Heijnen op het huidige leven van de bedenker en leider van de Regento Stars: Bruno Majcherek. Hij zingt nog alle nummers van de Regento Stars. En in de letterlijke en figuurlijke schaduw van de oude bandleider spelen de andere Regento Stars, Doortje en Otto Zerdoner, nog steeds ‘hun deuntje’ mee in bejaardenhuizen en thuis aan de keukentafel.

Limburg Doc
Meer documentaires uit de serie Limburg Doc vindt u op www.L1.nl/limburgdoc

 

 

Logo 1Limburg

Programma's