Documentaire over beroemde tango Laila nu op dvd verkrijgbaar

Documentaire over beroemde tango Laila nu op dvd verkrijgbaar

Hans Heijnen heeft een documentaire gemaakt over de jukebox-hit Laila uit 1960. Voor L1 was het Jaar van de Mijnen aanleiding om deze film te laten maken. Laila was een ‘wereldberoemde’ tango in de hoogtijdagen van de Zuid-Limburgse steenkoolmijnen.

De documentaire is nu ook op dvd verschenen. Te bestellen via de L1Shop.nl

Laila werd uitgevoerd door de Regento Stars, een mijnwerkersorkestje uit Heerlerheide met leden van Oost-Europese komaf. Leider, leadzanger en klarinettist Bruno Majchereks roots lagen in Polen, evenals die van drummer Sigmund Zovotny. Trompettist Otto Zerdoner en accordeoniste Doortje Zerdoner kwamen oorspronkelijk uit Slovenië.

 

Laila is een traditionele tango over een verleidelijke haremdame die het hoofd van een legionair op hol brengt. Toen de pastoor in de zondagse preek waarschuwde voor het onzedige karakter van Laila, gingen de jongeren nog beter naar de tekst luisteren.  En nadat de Duitse radio het nummer in de ban deed, eigenden de jukeboxen zich vanzelf het monopolie toe.  De singleverkoop steeg enorm en er werden uiteindelijk meer dan 1 miljoen plaatjes verkocht.

In Duitsland meldden zich de bedenkers van de middelste ‘gewaagde tekst’ die Bruno Majcherek later zelf had toegevoegd. Er volgde de ene na de ander rechtszaak. Uiteindelijk werden de oorspronkelijke auteurs van het middelste stukje afgekocht. Onduidelijkheid over de precieze bedragen en het hoe en waarom dreef het orkestje uiteen.

In deze documentaire focust regisseur Hans Heijnen op het huidige leven van de bedenker en leider van de Regento Stars: Bruno Majcherek. Hij zingt nog alle nummers van de Regento Stars. En in de letterlijke en figuurlijke schaduw van de oude bandleider spelen de andere Regento Stars, Doortje en Otto Zerdoner, nog steeds ‘hun deuntje’ mee in bejaardenhuizen en thuis aan de keukentafel.

Limburg Doc
Meer documentaires uit de serie Limburg Doc vindt u op www.L1.nl/limburgdoc

 

 

Logo 1Limburg

Programma's

Natuurlijk Limburg

Met Edmond Staal van Het Limburgs Landschap maakt programmamaker Maurice Nijsten wandelingen door een Limburgs natuurgebied.

Postbus 31

Postbus 31 is het best beluisterde programma van L1 Radio, zondag van 09:00 tot 11:00 uur. Via presentator Pieter Kiewied feliciteren Limburgers Limburgers. En Tips voor de zondag.

Klassieke Avond van L1

De Klassieke Avond is iedere zondag op L1 Radio te beluisteren, van 18:00 tot 21:00 uur. De avond begint met een goed gesprek met een muzikale gast, gevolgd door L1-concertopnames.

L1mbo Top 10

L1mbo Top 10, elke maand de tien beste Limburgstalige liedjes, plus een opvallende nummer 11

Het Geluid van Zuid

Het laatste Limburgse muzieknieuws krijg je van Henk Hover.

Wunderbar

Voor de vele liefhebbers in Limburg: Duitse schlagers, blaaskapellen en volkstümliche muziek in Wunderbar, iedere zaterdag van 16:00 tot 19:00 uur op L1 Radio. Presentatie: Rick Cremers.

Limburg Doc

Limburg Doc is dé plek op L1 voor tv-documentaires over onderwerpen uit eigen regio. Tevens een platfom voor jonge makers. Op zaterdag om 18:00 uur en zondag 11:00, 13:00 en 15:00 uur.

Limburg van Boven

We vliegen met een helikopter boven onze prachtige provincie. Zo heb je Limburg nog nooit gezien!

Tijd voor Toen

Tijd voor Toen, met bijzondere beelden van Limburg uit lang vervlogen tijden. Sinds 1997 zijn meer dan 150 afleveringen uitgezonden, door Omroep Limburg TV en later L1. De serie liep tot 2008.

Limburgs Land

Ger Houben is een vaste waarde op L1 Radio met Limburgs Land, iedere zaterdagochtend van 08:00 tot 10:00 uur. Over natuur en milieu in onze provincie en natuurlijk nuttige tuintips.

L1SPRT

L1SPRT maakt dagelijks een rubriek aan het einde van het nieuwsprogramma op tv. Op zaterdag met samenvattingen Jupiler League. Op zondag om 17:40 uur is er een lang sportprogramma.

Blaaskracht

TV-programma Blaaskracht gaat over harmonieën en fanfares. Ieder laatste weekeinde van de maand worden verhalen verteld over het muziekleven. Met ook concert-opnames.

LEF!

LEF! is hét podium voor jong talent uit de wereld van harmonie en fanfare. Een samenwerking van L1 en LBM. Presentatie: Sef Thissen

De Stemming

Interview- en discussieprogramma van L1 Radio met politiek, cultuur, economie, wetenschap en media. Verder debat, een column en altijd live-muziek. Iedere zondag van 11:00 tot 13:00 uur..

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag op L1 Radio (10:00-13:00 uur) een programma vol kunstzinnige en minder zinnige cultuur. Met o.a. wekelijkse rubrieken De Vereniging en Emil en de Muziek.

Klassieke Gast

Elke zondagavond een goed gesprek met een gast uit de Limburgse klassieke muziekwereld

Óngerwaeg

Óngerwaeg zoekt naar bijzondere verhalen van gewone mensen. Presentator Bas van der Zwaan en 'zijn mannen' reizen door de hele provincie. Dagelijks op L1 TV: 17:00, 19:00, 22:00 uur.

AvondGasten

AvondGasten, met sprankelende gasten. Over politiek, sport, kunst, cultuur, economie en maatschappelijke onderwerpen. Op werkdagen om 17:55, 20:55 en 22:55 uur op L1 TV.

Muziekfabriek

Optreden in de Muziekfabriek op L1 TV staat bij veel Limburgse bands hoog op het verlanglijstje. Roemruchte namen kwamen er al voorbij: Rowwen Hèze, Volumia!, De Heideroosje en Neet oèt Lottum.

Limbourgeois

Limbourgeois is een tv-programma over het goede leven in Limburg (zondag 18:05 uur). Jo Cortenraedt bezoekt culinaire hotspots, recepties, openingen en exposities.

L1NWS

De eerste tv-uitzending van L1NWS is om 17:30 uur, zeven dagen per week. Op ieder half uur wordt deze uitzending herhaald en bij grote actualiteiten is er een 'verse' nieuwsuitzending.

Nieuw uit Limburg

Nieuw uit Limburg: Extra de aandacht voor kwaliteitsmuziek uit onze eigen provincie. Die plaat hoor je dan een week lang heel vaak op L1 Radio!

Plat-eweg

Plat-eweg is het dialect-muziekprogramma van Limburg, samengesteld en gepresenteerd door Henk Hover. Iedere zaterdagmiddag om 13:00 en doordeweeks om 19:00 uur. Met maandelijks de L1 Limbo Top 10.