Limburg Doc: Militairen in de Mijnstreek

Afbeelding ter illustratie © Bron: L1
Vrijdag 29 mei 16:00 | 23:00 op L1 TV
Een markante boom is het enige wat nog rest na de brand in haar ouderlijk huis in Brunssum. Documentairemaakster Frederieke Jochems keert terug naar de plek waar zij opgroeide.
Het karakteristieke huis met rieten dak stond ooit naast het hek van de vroegere Staatsmijn Hendrik. Na de mijnsluiting kwam daar, in de verlaten mijngebouwen, het NAVO-hoofdkwartier AFCENT, verbannen uit Frankrijk door president De Gaulle. Tegenwoordig is dat het Joint Forces Command Headquarters Brunssum.
Een bijzondere plek. Daar waar duizenden mijnwerkers jarenlang het zwarte goud aan de oppervlakte wisten te brengen, werken nu militairen uit 28 landen.
In de documentaire zien we de Duitse viersterren-generaal Wolf Langheld, die de leiding heeft op de Brunssumse basis van waaruit de ISAF-missie in Afghanistan operationeel en logistiek wordt ondersteund. We zien hem in zijn dagelijkse werk en woonomgeving en zijn erbij als hij zijn loopbaan in Brunssum afrondt.
De Amerikaanse delegatie wordt geportretteerd via het gezin van bataljons-commandant Donald Stoner. We volgen ook sergeant-majoor Shaquita Himes, die na over de hele wereld te zijn uitgezonden zich bezighoudt met de recreatieve activiteiten van de Amerikanen in Brunssum.
Frederieke Jochems zoekt in de documentaire naar de band die ze heeft met deze plek. Ze vertrekt vanuit haar persoonlijke verhaal en verkent de wereld van de militairen en de lotgevallen van de oud-mijnwerkers.
L1 heeft de opdracht voor deze documentaire kunnen geven dankzij financiële steun van het Mediafonds. Duiding en diepgang spelen een belangrijke rol in de redactionele keuzes van L1.