Documentaire MijnstreekComplex in Limburg Doc

Documentaire MijnstreekComplex in Limburg Doc

De documentaire MijnstreekComplex wordt zaterdag 29 december om 20:30 en zondag 30 december om 13:00 en 18:00 uitgezonden door L1.

De documentaire van Sergej Kreso gaat over jongeren in de voormalige Limburgse mijnstreek die een halve eeuw na de aankondiging van de mijnsluitingen zoeken naar manieren om het verleden te begrijpen en te (her)waarderen, ook al is er om hen heen niets meer dat aan de mijnen herinnert.

MijnstreekComplex was genomineerd in de categorie documentaire voor de NL Awards, de jaarlijkse prijzen voor de beste programma's van de regionale omroepen.

Urban culture: het nieuwe gezicht van de mijnstreek
Muziek, tatoeages, graffiti. De voormalige mijnstreek zit vol verwijzingen naar het mijnverleden. Maar wat hebben Zuid-Limburgse jongeren met een geschiedenis die is weggevaagd en waar amper over gesproken wordt door hun ouders en grootouders?

De film 'MijnstreekComplex' volgt enkele jonge mensen die zich in hun werk en persoonlijke leven sterk verbonden voelen met het mijnverleden. Ze zijn trots op het verleden dat ze eigenlijk niet kennen, maar dat wel van grote invloed is op hun leven en identiteit. Ieder op hun eigen manier zoeken ze naar wegen om de herinnering aan de mijnen levend te houden. Op die manier belichamen de personages in deze film een streek die op zoek is naar zijn identiteit en de plek die het mijnverleden daarin zou moeten krijgen.

Ondanks dat vijftig jaar na dato bijna alle fysieke sporen zijn uitgewist, zitten de mijnen nog altijd in het DNA van de streek. Waar het mijnverleden lange tijd een pijnpunt was, vind je de symboliek tegenwoordig terug op muren, op lichamen en in de muziek: urban art als moderne relikwie. Zo geeft de jongere generatie een hedendaagse interpretatie aan het mijnverleden.

‘MijnstreekComplex’ is een productie van Zuidenwind Filmprodukties in coproductie met L1. Deze productie kwam tot stand met steun van het Mediafonds en het VSBfonds.

Limburg Doc
Meer documentaires uit de serie Limburg Doc vindt u op www.L1.nl/LimburgDoc

Limburg Doc

Limburg Doc is een platform voor (jonge) Limburgse documentaire-makers en voor documentaires over Limburgse onderwerpen.

(Bijna) alle uitgezonden documentaires staan hier

Logo 1Limburg

Herfst: wat mag je wel of niet meenemen uit het bos?

Herfst: wat mag je wel of niet meenemen uit het bos?

Een man is dinsdag in Baexem aangehouden voor het plukken van paddenstoelen. Nu het bos weer transformeert in herfstkleuren en men al nadenkt over de kerststukjes rijst de vraag: wat mag je wel of niet meenemen uit het bos?

Programma's