Documentaire Hans Heijnen wint Fritschy-prijs

Afbeelding ter illustratie © Bron: L1
De Fritschy Stadscultuurprijs van Sittard-Geleen is dit jaar gewonnen door filmmaker Hans Heijnen. Hij krijgt de prijs voor de documentaire Dodenweg - zonen van de Napoleonsbaan. Die documentaire maakte Heijnen drie jaar geleden in opdracht van L1
Er waren tien documentaires genomineerd. Volgens de jury “klopt alles aan de film Dodenweg: van de cameravoering, de montage, de begeleidende muziek en het ritme tot aan de compositie waarin de verschillende motieven geleidelijk tot een rijk gewaad geweven zijn.”  De Fritschy Stadscultuurprijs, die voor de vijfde keer is toegekend, wordt medio mei uitgereikt aan Hans Heijnen.
Gerard Fritschy, die in 1999 overleed, was chef van het DSM-vertaalbureau. Hij schonk bij zijn overlijden zijn huis en boekenverzameling aan de cultuurstichting MEG. Met de opbrengst heeft de stichting onder meer de Fritschy Stadscultuurprijs in het leven geroepen.
Hans Heijnen, die in Sittard is geboren, maakt geregeld documentaires voor L1 TV. Vorig jaar verscheen Marskramers van God, over jonge priesters in Brazilië.  De documentaire Dodenweg - zonen van de Napoleonsbaan is uit 2009.  De nieuwste documentaire van Hans Heijnen voor L1 is Daar komen de buren, over het begin van de Tweede Wereldoorlog.  Hoe was het om 'de buren' als vijand op bezoek te krijgen? Deze documentaires zijn gemaakt met steun van het Mediafonds. Op dit moment is een subsidie in behandeling voor de documentaire Limburgs Leed, over Arno Adams.