Documentaire De pijpen van Gubbels

Documentaire De pijpen van Gubbels

Donderdag op L1TV: een  documentaire over één van de laatste pijpenfabrieken van West-Europa, de firma Gubbels in Roermond.

Dit familiebedrijf bestaat sinds 1870.  De huidige directeur, Elbert Gubbels, zat letterlijk met zijn bedrijf aan een doodlopende weg. En dus moest hij kiezen: stoppen of doorgaan? Na veel slapeloze nachten koos hij voor het laatste. Een nieuw begin op een andere plek. 

De markt van pijproken krimpt nog steeds. De laatste tientallen jaren wordt er veel minder pijp gerookt, mede door de sterkte  anti-rooklobby en het imago van de pijp. Maar directeur Gubbels wil het roer omgooien. Van vergane glorie naar volle glorie, van oubolligheid en ouderwets pijproken, naar beleving en het nieuwe genieten.

Programmamaker Jos van den Broek en cameraman Ben Brack bezochten de oude fabriek een maand voor de sloop. Ook waren ze erbij toen een groep fanatieke pijprokers een rondleiding kreeg. De nieuwe werkplek is inmiddels in bedrijf. Voor medewerkers die er soms al tientallen jaren werken is dat erg wennen. 'Ïk heb gehuild toen de oude fabriek werd gesloopt', zegt Ben Wolters na ruim 43 dienstjaren.

De documentaire is te zien op donderdag 12 januari om 17.00, 18.00, 19.00, 20.00, 21.00 22.00 en 23.00 uur.
(De film werd eerder uitgezonden in december)


 

Logo 1Limburg

Programma's