D'n Uul opent etalage en expositieruimte in winkel Roermond

D'n Uul opent etalage en expositieruimte in winkel Roermond

Sjtadsvastelaovesvereniging D’n Uul gaat opnieuw een carnavalsetalage inrichten in een winkelpand aan de Hamstraat 19.

Nieuw is dat er achter de etalage een Uule-expositieruimte is ingericht met museale objecten en bijbehorende verhalen die in november enkele dagen te bezichtigen is. De opening is zaterdag 20 november om 10.33 uur. 

De exposite krijgt dit jaar in drie thema’s. Het ontstaan van ‘carnavalscomité D’n Uul’ in 1936 en de eerste drie Prinsen. Ook het Vorstenschilderij en attributen van aad Prins en aad Vorst Naad I zaliger en een impressie van elf jaar buutespektakel Lachenderwies.
Lees hier het persbericht:


Persbericht:

D’n Uul itteleert en prizzenteert; Uule-etalage én Uule-expositieruimte.

Ondanks de Coronabeperkingen blijft Sjtadsvastelaovesvereniging D’n Uul, gelijk aan vorig jaar, alles doen wat mogelijk is om het cultuurgoed Vastelaovend uit te dragen. Dit in lijn met het verenigingsmotto in seizoen 2021-2022 “Vaerkrachtig veuroet!” Daarom wordt wederom een carnavalsetalage ingericht aan Hamstraat 19. Nu met een bijzonder tintje als opmaat naar het uiteindelijke doel; een Uulemuseum.

Dit jaar in drie thema’s. Het ontstaan van ‘carnavalscomité D’n Uul’ in 1936 en de eerste drie Prinsen; De Dorstlustige Hoogheden Thei I 1937, Thuur I 1938 en Maan I 1939. Ook het Vorstenschilderij en attributen van aad Prins en aad Vorst Naad I zaliger als een van de zes Aad-Vorsten van D’n Uul en een impressie van elf jaar buutespektakel Lachenderwies.

Nieuw is dat er achter de etalage een Uule-expositieruimte is ingericht met museale objecten en bijbehorende verhalen die in november enkele dagen te bezichtigen is. De ingebruikname van deze ruimte zal aanstaande zaterdag 20 november om 10.33 u. worden verricht door Vorst en Voorzitter van D’n Uul Dirk I Fransen. De muzikale omlijsting gebeurt door het straatorgel (met Uulemuziek) dat iedere zaterdag te horen is in de Roermondse binnenstad.

Veel aandacht krijgen de Aad-Vorsten en drie gezelschappen de Senaat, de Aad-Prinseklub (APK) en het Aad- Adjudanten Syndicaat (AAS). Daarnaast zijn er vele Uularia te bewonderen uit de rijke historie van D’n Uul.

Bezoekers kunnen in de binnenruimte ook hun eigen carnavalsfoto, met bijschrift, komen ophangen. Deze foto’s zullen een plaats krijgen in het archief. Daarnaast roepen we mensen op die nog objecten uit de historie van D’n Uul in een oude doos op zolder hebben liggen deze te schenken aan het Uule-archief.

Voor de etalage en de inrichting tekent de commissie Historie en Archief van D’n Uul die dit jaar is opgericht.

Opening van deze ruimte is de opmaat voor het geplande Uule-museum in seizoen 2022/2023, de verbouwing van het pand start na Vastelaovend 2022. Openingstijden van de Uule-presentatieruimte in de maand november zijn 20, 21 en 27 november. Telkens vanaf 11.11 uur. Vanaf het begin van 2022 tot aan Aswoensdag zal deze presentatieruimte op bepaalde tijden, en dan met name in de weekenden, en op afspraak te bezichtigen zijn.

Tevens zijn op afspraak ook bezichtigingen door grotere groepen buiten de reguliere openingstijden mogelijk. Dit laatste is nieuw en dan met name bedoeld voor basisscholen, welke D’n Uul hiervoor ook actief zal gaan benaderen. Vooral bedoeld om, naast de overige activiteiten die D’n Uul al doet om de jeugd kennis te laten maken met Vastelaovend, ze op deze wijze ook met de historie van de Roermondse Uule-Vastelaovend kennis te laten maken, hetgeen D’n Uul de komende jaren nog verder wil uitbreiden.

L11 Alaaf

Veel meer over de vastelaovend vind je op L11Alaaf.nl en op L11 Alaaf Facebook:
Luister non-stop naar de leukste vastelaovesliedjes via L11Alaaf Radio.

L1mburg Centraal: politiek pleit voor financiële hulp carnavalsartiesten

L1mburg Centraal: politiek pleit voor financiële hulp carnavalsartiesten

Theatershow Ben Verdellen wederom uitgesteld

Theatershow Ben Verdellen wederom uitgesteld

Düsseldorf verplaatst Rosenmontagszug naar 8 mei

Düsseldorf verplaatst Rosenmontagszug naar 8 mei

Klasjenere met Pruuf Mar

Klasjenere met Pruuf Mar

PvdA en VVD willen financiële hulp voor vastelaovesartiesten

PvdA en VVD willen financiële hulp voor vastelaovesartiesten

Artiestenbureau: 'Vastelaovesorganisaties moeten even rust bewaren'

Artiestenbureau: 'Vastelaovesorganisaties moeten even rust bewaren'

Logo 1Limburg

Honderden tips over vermiste studente Tanja Groen

Honderden tips over vermiste studente Tanja Groen

Stichting de Gouden Tip heeft zo'n 450 tips binnengekregen over de sinds 1993 vermiste studente Tanja Groen. Een deel van die tips bevat informatie die interessant genoeg wordt geacht om verder uit te zoeken.

LIVE: Nieuwe coronamaatregelen van kracht

LIVE: Nieuwe coronamaatregelen van kracht

Het aantal coronabesmettingen loopt weer op. De ziekenhuizen zitten zo vol dat het personeel onder grote druk staat. Daarom zijn vanaf zondag nieuwe maatregelen van kracht. Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in ons liveblog.