Dit is de top-10 van vaakst bekeken documentaires op L1.nl in 2020

Dit is de top-10 van vaakst bekeken documentaires op L1.nl in 2020

L1 besteedt al jaren aandacht aan het genre documentaire. L1 wil daarmee tevens platform bieden aan documentairemakers uit de regio.

Dit zijn de documentaires waar op L1.nl in 2020 het meest naar gekeken werd:

Op 10: Sjraar Peetjens, ein stum veur de iewigheid

De in 2019 gestorven Venlonaar Sjraar Peetjens vertolkte tot op hoge leeftijd nog vastelaovesliedjes Verslaggever Tom Doesborg en cameraman Sander Selen van L1 laten de Venlonaar zingen en praten in het tv-programma 'Sjraar Peetjens, ein stum veur de iewigheid'.


Op 9: Nico Ploum, alles veur applaus

Hij was opvallend, creatief en een tikkeltje ondeugend. De Kerkraadse dichter, zanger en liedjesmaker Nico Ploum (1914-2004) krijgt 15 jaar na zijn dood nog één keer een Limburgs podium met een documentaire. Documentairemakers Ruud Kleinen en Sander Selen maakten een schets van de carrière van de artiest en stuitten op mooie verhalen, grappige anekdotes en bijzondere analyses. In hun zoektocht ontdekten ze uniek en nooit eerder vertoond beeldmateriaal.


Op 8: Wei

Wei is een indringende documentaire van de Limburgse regisseur Ruud Lenssen waarin hij het dementie- en mantelzorgtraject van zijn ouders vastlegt. Vader Jac heeft zijn eigen paradijsje gecreëerd: een hectare natuurgrond met paarden, kippen en moestuin. De wei is zijn levenswerk en Jac is vastberaden ervoor te blijven zorgen. Juist nu bij hem dementie is geconstateerd. De natuur en zijn dieren geven hem troost en houvast in een steeds verwarrender bestaan.


Op 7: In het hart geraakt

Acht mensen uit het zwaar door het coronavirus getroffen Kessel vertellen wat hen is overkomen, wat het Maasdorp is overkomen en hoe het dorp hiermee omgaat. 'In het hart geraakt' is een indringende documentaire die laat zien hoe saamhorigheid de kracht van Kessel was en nu opeens een gevaar werd. Reden voor de initiatiefnemers van de documentaire om het andere verhaal te vertellen. Niet dat van de aantallen corona-doden en de oorzaken, maar dat van de mensen en de hechte gemeenschap. Het initiatief voor de documentaire is ontstaan uit een samenwerking van PJP Film & Studio en Ivo Joosten uit Kessel.


Op 6: Petrus en Paulus

Tweelingbroers Pieter en Paul Roberts zijn de hoofdrolspelers in de documentaire 'Petrus en Paulus'. De broers hebben zeer uiteenlopende levenskeuzes gemaakt. Pauls traditionele schutterswereld en gezin in Limburg en de uitbundige homoscene van Pieter in Amsterdam lijken haaks op elkaar te staan, maar hun levens vertonen ook veel overeenkomsten. Petrus en Paulus is momenteel niet terug te kijken op L1.nl.


Op 5: Nostalgisch café Vossen

'Nostalgisch café Vossen' is een portret over het ouder echtpaar Harrie en Tina Vossen die op 81- en 82-jarige leeftijd in Kelpen nog altijd hun café uitbaatten. Inmiddels zijn beiden overleden. Het café was sinds de Tweede Wereldoorlog onveranderd gebleven. De Limburgse filmmaker François Thoolen geeft in deze documentaire op een respectvolle manier een onverbloemd beeld van deze twee bijzondere mensen.


Op 4: Some Will Never Return

'Some Will Never Return' is een indrukwekkend verhaal dat verteld moet worden om te voorkomen dat de Tweede Wereldoorlog in de mist van het verleden dreigt te verdwijnen. Een ongewenste ontwikkeling, omdat we ook in het heden moeten begrijpen dat in vrede met elkaar samenleven niet als vanzelf gaat. In 1941 wordt Amerika de oorlog ingezogen en worden jonge jongens naar Europa gestuurd. Met grafadoptanten van de Amerikaanse begraafplaats Margraten en deskundigen zoals Maarten van Rossem, Willem Post en Mathieu Segers, vertelt deze documentaire het verhaal van de Verenigde Staten in de Tweede Wereldoorlog. Vele jongens zouden nooit meer terugkeren. Meer dan 8000 omgekomen jonge Amerikanen liggen begraven in Margraten. Some Will Never Return is een film van Eric Peeters en Twan van Asseldonk.


Op 3: Nicky, de ontknoping

Na ruim 22 jaar komt er mogelijk een einde aan het mysterie rond Nicky Verstappen, de jongen uit Heibloem die in 1998 dood werd gevonden op de Brunssummerheide. Verdachte Jos Brech zwijgt of ontkent en dus blijft het een raadsel hoe de tientallen DNA-sporen van Brech op de kleding en het lichaam van Nicky terecht zijn gekomen. Maar de rechtbank zal een vonnis moeten uitspreken. Dat kan zijn alles tussen vrijspraak en levenslang. L1-programmamaker Jos van den Broek sprak met een groot aantal deskundigen over deze zaak aan de vooravond van de behandeling van de rechtszaak. Rechtspsychologen, advocaten en hoogleraren komen aan het woord in de documentaire 'Nicky: de ontknoping'.  Een privédetective, een rechercheur van het eerste uur en een thrillerschrijver geven hun kijk op dit mysterie. Van enige afstand beoordelen zij het omvangrijke dossier van ruim twaalfduizend pagina's.


Op 2: Ein dingk, over Vleisboeket

In de documentaire Ein Dingk volgt filmmaker Maud van der Varst de succesvolle Roermondse vriendenformatie Vleisboeket tijdens hun afscheidsseizoen 2017-2018. In zes jaar tijd is de groep uitgegroeid tot een begrip in de wereld van de vastelaovend. Met hun muziek en act hebben ze de traditionele vastelaovend weten te moderniseren voor een nieuwe generatie. Ze hebben er hun hart, ziel en al hun vrije tijd in gestopt en nu is het tijd om te stoppen met een big bang... toch? Tussen de laatste optredens door bereiden de vrienden zich voor op hun uitverkochte afscheidsconcert en daarmee op het einde van een tijdperk.


Op 1: Onderaan Beginne

Het jaarlijkse slotconcert van Rowwen Hèze is in 2020 vanwege corona geschrapt. De band liet het er niet bij zitten en bouwde op het slotconcertterrein zelf een kleine feesttent. In die tent gaven ze een dampend live-concert zonder publiek. In het concert hoor je de bekende Rowwen Hèze-klassiekers, maar bijvoorbeeld ook de single 'Onderaan Beginne' die 6 november 2020 verscheen.

Limburg Doc

Limburg Doc is een platform voor (jonge) Limburgse documentaire-makers en voor documentaires over Limburgse onderwerpen.

(Bijna) alle uitgezonden documentaires staan hier

Voorgesteld: de tweede 15 halvefinalisten van het LVK

Voorgesteld: de tweede 15 halvefinalisten van het LVK

L1mburg Centraal: Vooruitblik rechtszaak Baby Fabian

L1mburg Centraal: Vooruitblik rechtszaak Baby Fabian

Zondag van natte sneeuw naar regen en koude wind

Zondag van natte sneeuw naar regen en koude wind

L1mburg Centraal: Van oude pizza's skateboards maken

L1mburg Centraal: Van oude pizza's skateboards maken

L1mburg Centraal: Zwemmer Joeri Verlinden heeft in het nieuwe jaar heel veel wensen

L1mburg Centraal: Zwemmer Joeri Verlinden heeft in het nieuwe jaar heel veel wensen

L1mburg Centraal: Farmaceut, zakenvrouw en laborant Cristianne Rijcken

L1mburg Centraal: Farmaceut, zakenvrouw en laborant Cristianne Rijcken

Logo 1Limburg

Programma's