Dit is de André Rieu Top 10

Dit is de André Rieu Top 10

De kijkers en luisteraars van L1 stemden de afgelopen weken voor de André Rieu Top 10.

De voorkeur van enkele honderden stemmers leverde deze top 10 op.

Je hoorde de lijst nieuwjaarsdag tussen 09:00 en 10:00 uur op L1 Radio in een speciale Plat-eweg-uitzending.

|

1 Ave Maria

We kozen voor de versie zoals die staat op het album 'Magic of the violin'. Dat is een mooie, ingetogen versie met een solorol voor de maestro zelf.

2 The second waltz

'The second waltz' ofwel Waltz no. 2 werd geschreven dor de Russische componist Dmitri Chostakovitch. Voor Rieu betekende 'The second waltz' in 1994 zijn grote doorbraak. Het lied stond liefst 30 weken aaneengesloten in de Mega Top 50, een prestatie die tot 1994 niemand had bereikt. Het album 'Strauss & Co' stond in totaal liefst 19 weken op 1 in de landelijke Album Top 100 en werd de bestverkochte cd van 1995.

3 Bolero

De Bolero (of Boléro) is een ballet dat in 1928 gecomponeerd werd door de Franse componist Maurice Ravel voor de Russische danseres Ida Rubenstein. Het stuk duurt oorspronkelijk een kwartier. Rieu kortte het vrij drastisch in naar de helft van de tijd. Toch is de Bolero steevast een van de spektakelstukken tijdens zijn concerten. De Bolero staat op het album 'La vie est belle' uit oktober 2000.

4 As de sterre dao baove Straole

De Venlose vastelaovesklassieker 'As de sterre dao baove Straole', geschreven door Frans Boermans en Thuur Luxemboirg, werd oorspronkelijk gezongen door Wiel Vestjens en Lottie Boermans. Het nummer staat op de Venlose vastelaoveselpee 'Vastelaovend Same' uit 1976. Rieu speelde het nummer met zijn Salonorkest. het komt in die uitvoering al voor op de live-cd's van de vermaarde Hiering biete-concerten uit het jaar 1994.

5 Adieu, mein kleiner Gardeoffizier

De Oostenrijkse componist Robert Elisabeth Stolz schreef het nummer 'Adieu, mein kleiner Gardeoffizier' voor de operette 'Die lustigen Weiber von Wien' uit 1908. De tekst is van Bruno Balz. je hoort in deze live uitvoering zangeressen Mirusia Louwerse, Carmen Monarcha, Suzan Erens en de heren van The Platin Tenors. Deze uitvoering staat op het album 'Live in Australia' uit 2008.

6 Die letzte Rose

'Die letzte Rose' is een klassieke aria uit de opera 'Martha' van de Duiste componist Friedrich von Flotow. De versie die je hoorde komt van het album 'Romantic Moments' uit 2008. De opnames daarvoor werden gemaakt in het Kerkraadse Wijngrachttheater. Wie de prachtige fluitpartij op het nummer speelt is nergens te vinden. Vermoed wordt dat het Teun Ramaekers is.

7 Amigos para siempre

De bekendste uitvoering van 'Amigos para siempre' is ongetwijfeld die van Sarah Brightman en José Carreras. Het is een stuk van de bekende Britse Andrew Lloyd Webber en werd geschreven voor de olympische zomerspelen van 1992 in Barcelona. Deze 'Amigos para siempre' (Vrienden voor het leven) is van het album 'Happy Days', Rieu's meest recente album, in het najaar van 2019 uitgegeven ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag.

8 Alte Kameraden

'Alte Kameraden' is een bekende Duitse militaire mars die gecomponeerd werd door Carl Teike, omstreeks 1889. Het staat al jaren op het repertoire van Rieu, In juli 2018 ontstond ophef rond het stuk toen André Rieu aankondigde, dat hij deze muziek weer zou gaan spelen op het Vrijthof. Dit leidde tot allerlei publicaties in de media en tot reuring bij belangengroepen van oorlogsslachtoffers. Rieu vertelde in verschillende interviews niet op de hoogte te zijn geweest van de droeve geschiedenis van het stuk. Je hoort de versie van het album 'André Rieu op het Vrijthof: Verleef op Mestreech', uitgebracht in juni 2013. Het Straussorkest wordt versterkt met een aantal blazers, op de cd aangeduid a's 'Limburgische Blaskapelle'.

9 An der schönen blauen Donau

'An der schönen blauen Donau' is een Weense wals van Johann Strauss jr. Die schreef het in 1866 als koorwerk voor de 'Wiener Männergesangverein'. Het stuk ging in première op 13 februari 1867. Het is een van de traditionele hoogtepunten uit het bekende nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker', wereldwijd live uitgezonden op nieuwjaarsdag vanuit de Gouden Zaal in Wenen. De uitvoering van Rieu en zijn concert komt van het album 'Love around the world' uit 2002.

10 You raise me up

Deze 'You raise me up' vind je op het album 'Rosen aus dem Süden' uit 2010. Je hoort Rieu in een prachtige en gevoelige solorol, gedragen door zijn Johann Strauss Orkest.


Van de André Rieu Top 10 is ook een Spotify Playlist gemaakt.
Beluister die hier

Plat-eweg

Elke zaterdag drie uur lang van 13:00 tot 16:00 uur. Van maandag tot en met woensdag tussen 19:00 en 20:00 uur telkens een uur herhaling. Op donderdag en vrijdag zijn er weer verse uitzendingen vol Limburgstalige muziek.

24/7 op L1.nl/PlatEweg of plateweg.nl.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

L1mburg Centraal: oldtimer voor je oude dag

L1mburg Centraal: oldtimer voor je oude dag

L1mbo Top 10 van januari 2020

L1mbo Top 10 van januari 2020

Derde Halve Finale LVK 2020 vrijdag op L1

Derde Halve Finale LVK 2020 vrijdag op L1

L1 Cultuurcafé - 18 januari 2020

L1 Cultuurcafé - 18 januari 2020

Kwart ieuw Boètezitting

Kwart ieuw Boètezitting

Buitengewoon: de oehoes bij de ENCI-groeve

Buitengewoon: de oehoes bij de ENCI-groeve

Logo 1Limburg

Programma's