Dinsdag 22 november: Chronische pijn is onderschatte ziekte

Dinsdag 22 november: Chronische pijn is onderschatte ziekte

De Werkgroep Chronische Pijn van de Regieraad Kwaliteit van Zorg presenteert vandaag een belangrijk rapport. Er blijkt uit dat chronische pijn een onderschatte ziekte is. 1 op de 5 Nederlanders ouder dan 20 jaar krijgt te maken met pijn die langer dan 3 jaar aanhoudt. De landelijke kosten worden begroot op 20 miljard euro per jaar omdat de patiënten door de chronische pijn vaak arbeidsongeschikt raken. Deskundigen onderscheiden 'acute pijn' en 'chronische pijn'. De eerste vorm werkt als een waarschuwingssignaal van het lichaam en hoort bij een ziekte of beschadiging. Die valt vaak relatief makkelijk te bestrijden.

Als de pijn blijft aanhouden heeft die geen functie meer en wordt gesproken van 'chronische pijn' die moeilijk te bestrijden valt. Chronische pijn veroorzaakt ook weer lichamelijke klachten. Mensen met chronische pijn stuiten op veel onbegrip omdat het niet als ziekte wordt gezien. Voor die erkenning pleit de werkgroep dan ook. Meestal is er geld voor betere behandeling als een aandoening als ziekte wordt bestempeld.
Maarten van Kleef is hoofd van de afdeling anesthesiologie en pijnbestrijding van het AZM en vertelt wat er moet gebeuren om de zorg aan patiënten met chronische pijn te verbeteren.

Presentatie: Kris Németh

Logo 1Limburg

Herfst: wat mag je wel of niet meenemen uit het bos?

Herfst: wat mag je wel of niet meenemen uit het bos?

Een man is dinsdag in Baexem aangehouden voor het plukken van paddenstoelen. Nu het bos weer transformeert in herfstkleuren en men al nadenkt over de kerststukjes rijst de vraag: wat mag je wel of niet meenemen uit het bos?

Programma's