Dinsdag 10 en 17 mei: Oude tradities in mondain Saint-Tropez

Dinsdag 10 en 17 mei: Oude tradities in mondain Saint-Tropez

Saint-Tropez wordt beschouwd als het begin of het einde van de Rivièra. Het is maar van waaruit je het bekijkt. In ieder geval is het van oorsprong kleine vissersplaatsje aan de Middellandse Zee voor de beau monde het absolute einde (ze hebben het over Saint-Trop’), terwijl de ander er met een grote boog omheen loopt vanwege het vercommercialiseerde hedonistische karakter van het mondaine plaatsje. Voor de oorspronkelijke bevolking maakt het eigenlijk niet uit. Ze verdient er doorgaans een goedbelegde boterham mee en gaat haar eigen weg.

stropez1.JPG
Zo viert men hier al ruim 450 jaar half mei een eigen feestje, met en onder elkaar, tijdens de jaarlijkse ‘Bravade de Saint-Tropez’ (letterlijk: de bluf van Saint-Tropez). De echte Tropéziens en Tropéziennes – jong en oud – dossen zich drie dagen lang in achttiende-eeuwse kledij uit en vieren op geheel eigenwijze wijze feest. Een compleet leger, aangevuld met feestelijk in Provençaalse kleding gehulde vrouwen en kinderen, trekt van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat door het stadje, onder begeleiding van ritmisch getrommel en fel fluitende piccolo’s, en het borstbeeld van de heilige Torpes. Om de haverklap wordt er bij een tijdelijk opgericht altaartje gestopt. Dan volgt telkens dezelfde ceremonie en wordt een enorme hoeveelheid losse flodders uit eeuwenoude karabijnen geschoten. Het dorpje dreunt die dagen letterlijk op zijn grondvesten.
sttropez2.JPG
Saint-Tropez is overigens vernoemd naar ene Torpes, een officier uit het leger van keizer Nero die een martelaarsdood stief omdat hij zich bekeerd had tot het christendom. De legende wil dat zijn onthoofde lichaam in een kleine boot werd gelegd, samen met een hongerige haan en hond. Het bootje werd naar open zee geduwd en spoelde na enige tijd met het onaangeroerde lichaam van Torpes aan bij het kleine haventje, dat door deze gebeurtenis zijn naam zou gaan dragen: Saint-Tropez. In de plaatselijke kerk staat dit verhaal op een tableau afgebeeld.
sttropez3.JPG
Op de laatste feestdag trekt de hele stoet naar het kapelletje van Sainte-Anne, beschermvrouw van de vissers, boven op een heuvel net buiten de stad. Daar wordt, weer volgens traditie, letterlijk op de deur geklopt om een mis te mogen bijwonen. Het feest wordt afgesloten met een riante picknick rondom het kapelletje met al het goede dat de Provence altijd weer heeft te bieden.

Logo 1Limburg

Programma's