Deskundige TU Eindhoven: 'Organisatie Pinkpop speelde met levens'

Deskundige TU Eindhoven: 'Organisatie Pinkpop speelde met levens'

De organisatie van Pinkpop heeft met levens gespeeld. Dat zegt een hoogleraar en onweersdeskundige van de Technische Universiteit Eindhoven.

"Als je weet dat er zulke onweersbuien aankomen, dan moet je veel eerder ingrijpen," zegt hoogleraar Guus Pemen tegen Omroep Brabant. "Het is meer geluk dan wijsheid dat dit goed is afgelopen. Komt zo'n heftige onweersbui pal boven het festivalterrein te hangen, dan vallen er gegarandeerd slachtoffers."

Boven het terrein van Pinkpop was het maandagavond slecht weer. Door de hevige regenval en onweer werden optredens stilgelegd. Iedereen moest op z'n hurken gaan zitten en uit de buurt van tenten en podia blijven.

Slachtoffers
"Je ziet op Buienradar dit toch aankomen?," zegt de hoogleraar. Hij doet bij de TU in Eindhoven onderzoek naar het ontstaan van onweer en de effecten. "Ze hebben veel geluk gehad bij Pinkpop. Als dit hevige onweer boven het festival was blijven hangen, waren er zeker slachtoffers gevallen."

De organisatie van Pinkpop zegt vele bliksemafweersystemen paraat te hebben gehad, waardoor de kans op levensgevaarlijke inslagen beperkt werd. "Op zo'n groot terrein is zo'n maatregel niet voldoende", stelt onweerdeskundige Pemen. "Als je weet dat dit soort buien naderen dan moet je het festival veel eerder stilleggen en niet pas op het moment dat je een heel festivalterrein vol mensen moet laten hurken."

Vaker slecht weer
Het festivalseizoen valt vaak samen met het onweersseizoen. De hoogleraar vreest daardoor dat vaker risico's gaan ontstaan. "Dit soort scenario's gaan we steeds vaker zien, omdat het hevige noodweer in de zomermaanden alleen maar toe zal nemen."

Door klimaatsveranderingen is de kans op heftige onweersbuien groter geworden. Organisatoren van festivals moeten daarom steeds vaker allert zijn op slecht weer. "Spelen ze daar niet goed of snel genoeg op in, dan zijn slachtoffers niet uit te sluiten," vreest Pemen. "Dat dit niet is gebeurd is op Pinkpop is echt meer geluk dan wijsheid."

Meer
Lees alle berichten in ons Stones dossier
Lees alles over Pinkpop in ons Pinkpop dossier

1/11

Logo 1Limburg

Programma's