De11devande11de nao Remunj, manne!

De11devande11de nao Remunj, manne!

Na maanden getouwtrek is er eindelijk zekerheid over de nieuwe locatie van de11devande11de. De traditionele opening van het Limburgse vastelaovesseizoen op 11 november verhuist van Maastricht naar Roermond.

Het openingsfeest vindt in ieder geval de komende drie jaar plaats op het Stationsplein, maakte de Sjeng Kraft Kompenei, gemeente Roermond en stadscarnavalsvereniging D'n Uul zojuist bekend.

Het is nog niet zeker of het vastelaovesfestijn dit jaar wel door kan gaan vanwege de coronapandemie. Een hossende carnavalsmassa is namelijk een zogeheten superspreader. De organisatie denkt daarom ook na over andere scenario's.

MECC geen succes
Het evenement vertrok eerder al van het Vrijthof. Het kon daar niet meer groeien en de veiligheidseisen waren te streng geworden, zei de organisatie vorig jaar. Een nieuwe locatie was gevonden in het MECC en daarmee vond het feest voor het eerst binnen plaats. Maar dat was niet voor herhaling vatbaar: het was te duur en carnavalisten vieren toch liever buiten, zei de Sjeng Kraft Kompenei.

Lees ook: De 11devande11de verhuist naar MECC

De organisatie wilde daarop in 2020 terug naar het Vrijthof, maar was te laat voor de vergunningsaanvraag en Maastricht wilde geen uitzondering maken. Begin maart maakte de Kompenei daarom bekend Maastricht te gaan verlaten.

Lees ook: Aanvraag paar uur te laat: geen 11devan11de op Vrijthof

Stedenstrijd
In de tussentijd zeiden Heerlen, Sittard-Geleen en Venlo in de media wel interesse te hebben in de11devande11de. Ook Jan Smeets zei zijn Pinkpopterrein in Landgraaf wel aan te willen bieden.

Lees hier het persbericht van de SKK:

Persbericht
De 11devande11de kiest voor Roermond
Officiële opening van Vastelaovend centraal in de provincie


De officiële opening van het Limburgse vastelaovendseizoen zal de komende jaren op het Stationsplein in Roermond plaatsvinden. Dat heeft de Sjeng Kraft Kompenei donderdagmiddag bekendgemaakt. Of het evenement dit jaar al kan plaatsvinden is nog onduidelijk. De Sjeng Kraft Kompenei trekt intensief op met Sjtadsvastelaovesvereniging D’n Uul. “De gesprekken vanaf het eerste contact zijn zeer positief en hebben geleid tot deze unieke samenwerking”, aldus Marcel van Eeghem namens de Sjeng Kraft Kompenei. De gemeente Roermond en D’n Uul hebben, onder andere met de Sjtasiefestasie, veel ervaring met de organisatie van grote evenementen. Van Eeghem: “Dat heeft een belangrijke rol gespeeld bij de uiteindelijke keuze voor Roermond. De centrale ligging in de provincie en het NS-station direct achter het podium, zorgen daarnaast voor een optimale bereikbaarheid voor de vastelaovendvierder.”

Met de opening om 11.11 uur en een 9 uur durend gratis toegankelijk
artiestenprogramma, blijft de opzet van het evenement onveranderd.
Dirk Franssen, voorzitter en Vorst van Sjtadsvastelaovesvereniging D’n Uul, is greutsj dat de Sjeng Kraft Kompenei voor Roermond heeft gekozen. “Wij hebben medio februari een helpende hand uitgestoken en gewezen op de Roermondse binnenstad in combinatie met de expertise van D’n Uul.” In de afgelopen weken heeft de Sjeng Kraft Kompenei kunnen ervaren hoe gesmeerd en
voorspoedig de Roermondse samenwerking al verloopt. Franssen: “Deze keuze, zelfs meteen voor meerdere jaren, is een teken dat de Sjeng Kraft Kompenei zich al goed thuis voelt in Roermond. De 11devande11de is en blijft hún evenement waarbij D’n Uul hen met kennis, expertise en het netwerk maximaal bijstaat om in ‘t Uuleriek de start van de Vastelaovend te organiseren voor álle
vastelaovendvierders. Daarnaast is het belangrijk dat er in deze tijd ook weer positief nieuws is en in Limburg is dan de Vastelaovend met afstand het mooiste vooruitzicht.”

Ook de gemeente Roermond is verheugd met het nieuwe evenement. Wethouder Waajen (Evenementen): “Ik moet bekennen dat het wel wat vreemd voelt om in deze tijd een groot nieuw evenement aan te kondigen. Temeer omdat het nog onbekend is wanneer evenementen weer zijn toegestaan. Tegelijkertijd is het belangrijk dat we in deze crisistijd ook met de toekomst bezig zijn. Roermond kent al meerdere grote evenementen met name rond de zomer. De 11devande11de in het najaar vult onze evenementenkalender mooi aan.”

Evenementenstad
Uiteindelijk viel toch de keuze op Roermond, dat zich steeds meer lijkt te willen profileren als evenementenstad. Zo streed Roermond vorig jaar nog voor het blijven van het Bevrijdingsfestival. Die organisatie wilde eigenlijk uitwijken naar Sittard-Geleen om te kunnen groeien. Na gesprekken tussen het festival en de gemeente Roermond werd in het terrein bij de Arlo-flat toch een nieuwe geschikte locatie gezien.

Ook haalde de Maasstad het grote tv-evenement The Passion binnen. Dat evenement ging, net zoals het Bevrijdingsfestival, vanwege corona niet door. Ook andere bekende evenementen zoals Solar Festival en de Roermond City Swim vinden geen doorgang deze zomer.

Christoffeltaart gesneden

In L1mburg Centraal werd de overstap naar Roermond officieel gemaakt. De gemeente, organisatie en vastelaovesvereniging sneden gezamenlijk de Christoffeltaart. Verslaggever Robert Janssen was erbij en sprak ook met Marcel van Eeghem van de Sjeng Kraft Kompenei.

L11 Alaaf

Veel meer over de vastelaovend vind je op L11Alaaf.nl en op L11 Alaaf Facebook:

Nee, Frans Theunisz wordt geen burgemeester van Gennep

Nee, Frans Theunisz wordt geen burgemeester van Gennep

Sittards Leidjeskonkoers vanuit studio TVEllef in Linne

Sittards Leidjeskonkoers vanuit studio TVEllef in Linne

Vastelaovesarchivarissen halen banden aan

Vastelaovesarchivarissen halen banden aan

Finale Blericks Liedjesmatinee in studio Omroep Venlo

Finale Blericks Liedjesmatinee in studio Omroep Venlo

Geen liedjeskonkoer in Kepèl

Geen liedjeskonkoer in Kepèl

Vastelaovesartiesten duiken stilaan de opnamestudio weer in

Vastelaovesartiesten duiken stilaan de opnamestudio weer in

Logo 1Limburg