De zes finalisten van Onze Buurt 2020 zijn bekend

De zes finalisten van Onze Buurt 2020 zijn bekend

Verbinding van jong en oud, van nieuwkomers en autochtonen, van “doeners” en “afwachters” en de ene wijk met de andere: in de finale van Onze Buurt 2020 staat samenkomst centraal. De jury van Onze Buurt heeft 79 inzendingen beoordeeld op sociale gehalte, duurzaamheid en burgerzin. 

Deze projecten sprongen er volgens de jury uit en zijn door naar de finale:

 • Stadswerkplaats Heerlen
 • Zomerweken Buurt-doeboek Blerick
 • Hof van Heer Maastricht
 • Rondreizend Kinder Kunst Museum Parkstad
 • Verbouwing Aw Sjoal Itteren
 • Samen Groener Noord-West Maastricht

Onze Buurt-voorzitter Michiel Sluijsmans: “De jury koos deze projecten vanwege hun praktische insteek, verbinding, originaliteit en sociale betrokkenheid. Allen dragen bij aan sterkere en vitalere wijken, dorpen en buurten in Limburg.’

 • Stadswerkplaats Heerlen is een voor iedereen toegankelijke werkplaats waarin het leren of juist onderwijzen van een ambacht, zorgt voor contact en waardering.
 • Zomerweken Buurt-doeboek Blerick ontstond in deze Corona-zomer en gaf een originele draai aan alle beperkingen. Het bleek zo leuk dat de wijken het ook zonder virusdreiging voort willen zetten.
 • Hof van Heer Maastricht zet in op eerlijk delen en samen onderhouden van fleurigheid en groen. Activiteiten in de buurttuin maken het tot een centraal punt van de buurt.
 • Rondreizend Kinder Kunst Museum Parkstad laat kinderen hun eigen creaties tonen in een expositie die door de wijken in Parkstad trekt. Kinderen raken verbonden met kunst, elkaar en hun omgeving.
 • Verbouwing Aw Sjoal Itteren moet leiden tot uitbreiding van actieve en gezellige kook- en eetbijeenkomsten voor de kwetsbaren in het dorp.
 • Samen Groener Noord-West Maastricht wil de groene zone tussen een paar wijken, inzetten voor sport en spel, ontmoeting en gezondheid.

Spoorboekje

Deze herfst krijgen de genomineerden royaal aandacht via de site en sociale media van Onze Buurt, bij L1 TV en De Limburger. Daarmee moeten de projecten een inspirerend voorbeeld zijn voor andere wijken in Limburg. 12 november geven de finalisten een presentatie voor de jury en daarna wordt het beste project gekozen dat de hoofdprijs wint. Er is een prijzenpot van € 60.000. De feestelijke prijsuitreiking is 23 november.

Juryleden

In de jury van Onze Buurt zitten Michiel Sluijsmans, Sjraar Canjels en Luc van den Bergh als afgevaardigden van de Limburgse woningcorporatie en Arsine Nazarian en Matthijs Tiemens namens het Oranje Fonds. Namens de Provincie Limburg zit gedeputeerde Robert Housmans in de jury en Bert Vrolijk zit op persoonlijke titel in de jury als deskundige in het maatschappelijk middenveld.

Achtergrond Onze Buurt

Onze Buurt wordt elk jaar georganiseerd door de woningcorporaties die verenigd zijn in Ons Limburg, samen met het Oranje Fonds en Provincie Limburg. Ze willen daarmee de burgerparticipatie in dorpen en wijken stimuleren. L1 en De Limburger ondersteunen de actie door de vrijwilligers van de buurtprojecten een podium te bieden. L1 TV doet dat vanaf 17 oktober.

Volg en deel L1 op social media

Volg L1 op de diverse kanalen en deel jouw moment met #LiefdevoorLimburg.

L1mburg Centraal - 30 september 2020

L1mburg Centraal - 30 september 2020

Op verzeuk op bezeuk: Renée van Wegberg

Op verzeuk op bezeuk: Renée van Wegberg

Op verzeuk op bezeuk: Mgr. Rob Merkx

Op verzeuk op bezeuk: Mgr. Rob Merkx

L1mburg Centraal: Amstel Gold Race alsnog afgelast

L1mburg Centraal: Amstel Gold Race alsnog afgelast

L1mburg Centraal: breder onderzoek nodig bij spookrijdrama A73

L1mburg Centraal: breder onderzoek nodig bij spookrijdrama A73

L1mburg Centraal: hoe sterk is het scenario van Jos Brech?

L1mburg Centraal: hoe sterk is het scenario van Jos Brech?

Logo 1Limburg

BinckBank Tour scheert met tijdrit langs provinciegrens

BinckBank Tour scheert met tijdrit langs provinciegrens

Een korte tijdrit, net over de grens in het Belgische Riemst, is vrijdag het routeboek voor de vierde etappe van de de BinckBank Tour. Daarmee is een oplossing gevonden voor de afgeblazen finish van de wielerronde in Sittard-Geleen.

Programma's