De Vikingen, beschaafde rovers!  op L1 TV

De Vikingen, beschaafde rovers! op L1 TV

Programmamaker Guy van Grinsven duikt in de geschiedenis van de Vikingen.

Het Scandinavische volk heeft bij het gros van de bevolking een slechte naam. Woestelingen die met hun snelle boten overvallen pleegden op weerloze kustplaatsen in Europa.

Ze moordden en plunderden er naar hartenlust, om daarna weer huiswaarts te keren. Dit verhaal klopt, maar niet helemaal. Want de Vikingen waren ook een beschaafd handelsvolk dat de wereldzeeën bevoer en nederzettingen oprichtte. Zo waren zij al in Amerika, ruim 500 jaar voor Columbus er voet aan de grond kreeg. En Limburg bleef ook niet onaangeroerd, want via de Maas stichtten de Vikingen nederzettingen in Swalmen, Luik, Maastricht en Tongeren.

Ontdekkingsreizigers van de eerste orde dus! Deze documentaire neemt u mee in de 'andere' wereld van de Vikingen: u ziet waar ze woonden, en hoe hun levens eruit zagen. Het verhaal over dit bijzondere volk is te zien in twee tentoonstellingen die te zien zijn in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren en Centre Ceramique in Maastricht. De tentoonstellingen zijn een resultaat van een Culturele Euregionale samenwerking.

Logo 1Limburg

Programma's