PvdD in De Stemming: wc-papier wordt beter beschermd dan kippen en varkens

PvdD in De Stemming: wc-papier wordt beter beschermd dan kippen en varkens

Landbouwdieren krijgen geen enkele bescherming tegen stalbrand omdat de politiek dat tegenhoudt.

Dat vindt Tweede Kamerlid Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren). “Het voorkomen van stalbranden is een politieke keuze. Maar het kabinet heeft ervoor gekozen om dat niet te doen”, aldus Wassenberg zondag in De Stemming. Hij reageerde op twee recente stalbranden in Limburg waarbij 35.000 kippen werden gedood.

|

Hij wees op een vorig ingediende motie van PvdD en PVV die het kabinet verzoekt om ‘aanvullende maatregelen’ te treffen. “Een rustige motie”, ldus Wassenberg, “maar door de coalitiepartijen CDA, VVD, D66 en ChristenUnie verworpen.” Volgens hem worden wc-papier en tuinmeubelen beter beschermd dan kippen en varkens. “Voor die brandbare producten gelden voorschriften, maar dierenstallen hebben geen enkele wettelijke bescherming zoals een sprinklerinstallatie. Op het moment dat brand uitbreekt, ken je de afloop: alle dieren komen op een gruwelijke manier om.”

De Limburgse volksvertegenwoordiger vindt dat de intensieve veehouderij op de schop moet. “Tachtig procent van onze productiedieren wordt geëxporteerd naar het buitenland. Nederland wil de slager, poelier en melkboer van Europa zijn. Op de allergoedkoopste manier. We moeten toe naar inkrimping van de veestapel, da’s goed voor milieu en dierenwelzijn, en investeren in beter stallen.”

Frank Wassenberg verwerpt de suggestie van het CDA dat ratten de oorzaak zijn van de branden. “Het CDA wil natuurlijk niet dat het systeem verandert, dus geeft ze de schuld maar aan de ratten. Niet de rat is de schuldige, maar het systeem.”

De Stemming

Iedere zondag live vanuit café Forum, Sint Pieterstraat 4 in Maastricht van 11:00 tot 13:00 uur op L1 Radio. Herhaling maandag 20:00 tot 22:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming
De Stemming is er ook als podcast.

Kom langs of luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's