Ron Meyer in De Stemming: 'Als je niet tegen kritische leden kunt, moet je niet gaan besturen'

Ron Meyer in De Stemming: 'Als je niet tegen kritische leden kunt, moet je niet gaan besturen'

Het onderzoek naar de muiterij binnen de Limburgse SP wordt uitgevoerd door landelijk secretaris Lieke Smits.

Ze wordt bijgestaan door Hans Boerwinkel, medewerker van de Tweede Kamerfractie. Dat zei SP-voorzitter Ron Meyer zondag in het L1-radioprogramma De Stemming.

|

Volgens hem is bewust niet gezocht naar een onafhankelijke onderzoeker van buiten de partij. “Ik heb niet de illusie dat de weglopers zullen terugkeren. Het gaat erom welke lessen we hieruit kunnen trekken. Iedere SP-bijeenkomst begint met zelfkritiek en reflectie. Dat doen we hier ook.”

Als je niet tegen kritische leden kunt, moet je niet gaan besturen. Als je wegloopt is dat zwak en laf. Bestuurders met ballen gaan de discussie aan en zorgen voor oplossingen. Ron Meyer

Het onderzoek richt zich op het plotselinge vertrek op Koningsdag van de meerderheid van de Provinciale Statenfractie en van gedeputeerde Daan Prevoo. Drie weken later stapten drie van de vier SP’ers in de gemeenteraad van Venray op uit onvrede met de landelijke koers. “Zo’n implosie gun ik geen enkele politieke partij”, aldus Meyer. “Maar ja, het is onderdeel van de democratie: daar waar mensen discussiëren kan het ook wel eens misgaan.”

Hij uitte forse kritiek op ex-partijgenoot Prevoo: “Als je niet tegen kritische leden kunt, moet je niet gaan besturen. Als je wegloopt is dat zwak en laf. Bestuurders met ballen gaan de discussie aan en zorgen voor oplossingen.”

In maart laten ze zich op de SP-lijst kiezen en twee maanden later deugt de hele partij niet meer. Ze hadden hun zetels moeten teruggegeven. Ron Meyer

Ook de drie opgestapte SP’ers in Venray kregen van Ron Meyer de volle laag. “In maart laten ze zich op de SP-lijst kiezen en twee maanden later deugt de hele partij niet meer. Ze hadden hun zetels moeten teruggegeven. De Venrayse kiezers hebben op de SP gestemd en niet op individuele raadsleden.”

Volgens de SP-voorzitter spelen financiële motieven een rol. “Als je opstapt bij de SP hoef je niet langer af te dragen en houd je meer geld over.”

Grip

Van Meyer verscheen onlangs het boek Grip, over de staat van Nederland. Het boek eindigt met de oproep: ‘Bemoei je met je wijk, je werk en je wereld’.

|
|

De Stemming

Iedere zondag live vanuit café Forum, Sint Pieterstraat 4 in Maastricht van 11:00 tot 13:00 uur op L1 Radio. Herhaling maandag 20:00 tot 22:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming
De Stemming is er ook als podcast.

Kom langs of luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's