De Stemming: Column Niena Bocken - Op eieren lopen

De Stemming: Column Niena Bocken - Op eieren lopen

Een column van Niena Bocken in De Stemming:

|

Op eieren lopen

Voertuigen zijn de afgelopen decennia populaire pressiemiddelen gebleken. Waar eerder vliegtuigen en vrachtwagens werden gebruikt om een punt te maken, is nu het jaar van de tractor aangebroken.

Gelukkig bleken boeren afgelopen week de meest aardige en milieuvriendelijke mensen; ze reden slechts 80 kilometer per uur op de snelweg en in Limburg toonden ze zich na een kop koffie en een plak cake weer voor rede vatbaar. Ze maakten politici, zoals Ger Koopmans, tot troetelbeertjes die het vernielen van een Gronings overheidsgebouw plots met humor konden benaderen. ‘Hoe krijgen ze dat toch voor elkaar?!’ Moet menig klimaatactivist, stakende leraar of zorgprofessional denken. Komt deze sympathieke benadering doordat Koopmans zelf ooit boer was, of misschien doordat het grootste deel van de boeren ook CDA-stemmer is? De coulance rondom een opstand lijkt in ieder geval afhankelijk van welk vlees men in de kuip heeft.

Daarover gesproken; Als je een jaar lang twee dagen in de week het vlees úit de kuip laat met zijn tweeën, dan bespaar je daarmee 320 kilo C02. Daarvan kun je 7 jaar je wasmachine gebruiken, 1500 kilometer autorijden, of 420 keer douchen.

De ecologische voetafdruk van de vee-industrie is enorm. Niet alleen wordt er stikstof uitgestoten, ook methaan en lachgas komen in bulk vrij. Het is allang bekend dat er sprake is van ernstige bodem- en grondwaterverontreiniging, bijen,-insecten,-én vogelsterfte, antibiotica resistentie, misstanden in slachthuizen en gezondheidsrisico’s voor mensen.

Afgelopen jaar was er een record aantal stalbranden en een toename in het aantal bedreigingen naar inspecteurs van de Nederlandse Voedsel-en Waren Autoriteit.

Toch is dat allemaal nog steeds geen reden voor de overheid om, zoals men wel deed bij de tabaksindustrie, het consumentengedrag te ontmoedigen.

Sterker nog; afgelopen juli vond voor de 42e keer de zogenaamde Binnenhof Barbecue plaats. Traditioneel de ongedwongen afsluiting van het politiek seizoen, volgens de website van het evenement. Het is alleen toegankelijk voor Kamerleden, bewindslieden, parlementair journalisten en vertegenwoordigers van de vlees- en pluimveesector.

Aangeboden en betaald door, jawel; de Centrale Organisatie van de Vleessector en de Nederlandse Pluimvee Industrie.

U hoort het goed; Den Haag laat zich in de watten leggen door precies de industrieën die zo afhankelijk zijn van diezelfde overheid.

De landbouwsector kent vele belastingvoordelen en is de zwaarst gesubsidieerde. Tweederde van die Europese inkomenssteun voor Nederlandse boeren gaat naar agrariërs met een bovenmodaal inkomen. 60 procent van de boeren heeft dankzij deze subsidies een hoger inkomen dan de doorsnee werkende Nederlander. Bij meer hectare grond loopt de subsidie op. Kleinere boeren hebben dus het nakijken. De boer die de deur van het provinciehuis ramde, kreeg vorig jaar meer dan 120.000 euro subsidie. Nederlandse Bedrijven als de Rabobank en ING investeren ook nog eens extra in beruchte megaboerderijen.

Als elke Nederlander één dag per jaar geen vlees eet, scheelt dat meer dan een half miljoen dieren plus alle productie daaromheen. Toch wordt schaalvergroting en daarmee vervuiling, nog steeds volop gestimuleerd. Ondanks dat Nederland wereldkoploper is qua landbouw innovatie lukt het blijkbaar niet om die techniek in te zetten ten bate van het milieu, in plaats van onze goedkope vlees-en zuivelzucht. Gewoonte gaat dus boven noodzaak. Zolang aan die cultuur niemand wat wil veranderen, hebben we allemaal boter op ons hoofd en wordt er op eieren gelopen.

Dus voor alle klimaatactivisten, leraren en zorgpersoneel dat nog wil gaan staken een tip; Kom je met de tractor daar, dan staat er cake en koffie klaar.

De Stemming

Iedere zondag live vanuit café Forum, Sint Pieterstraat 4 in Maastricht van 11:00 tot 13:00 uur op L1 Radio. Herhaling maandag 20:00 tot 22:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming
De Stemming is er ook als podcast.

Kom langs of luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's