De Stemming: 50 Plus ziet nog toekomst voor HOVO

De Stemming: 50 Plus ziet nog toekomst voor HOVO

Statenlid Henk van der Linden van 50 Plus ziet nog steeds mogelijkheden om het Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO) te behouden voor Limburg.

Ook nu gedeputeerde Staten hebben laten weten dat de provincie HOVO niet wil gaan financieren. Dat zei Van der Linden zondag in De Stemming.

|

HOVO Limburg stopt per 1 mei met het aanbieden van cursussen. Zuyd Hogeschool weigert nog langer op te draaien voor dit algemeen vormend onderwijs voor senioren. De onderwijsinstelling zegt jaarlijks enkele tienduizenden euro’s bij te moeten leggen en vindt dat een ongewenste situatie. Zuyd Hogeschool weigerde overigens om tekst en uitleg te komen geven in de Stemming.

Onlangs stelden 50 Plus en het CDA aan de provincie voor om de financiering van HOVO Limburg over te nemen om dit onderwijs te behouden. Maar Gedeputeerde Staten hebben laten weten dat dit soort cursussen niet passen binnen het onderwijsbeleid van de provincie, het gaat namelijk niet om beroepsgericht onderwijs. Van der Linden denkt dat het provinciebestuur HOVO zou kunnen financieren uit andere middelen. Hij doelt op de gelden die bedoeld zijn voor de sociale agenda.

Docent Anton van Hooff juicht dat toe: “Het gaat om de kwaliteit van het bestaan in de laatste levensfase”. Volgens van Hooff willen enkele docenten zelf een doorstart maken. Maar het probleem is dat zoiets alleen onder de erkende vlag van kwaliteitskenmerk HOVO kan als er een relatie is met een Hogeschool of Universiteit.

Volgens Van Hooff zou het voorlopig al voldoende zijn als de provincie tijdelijk een financiële garantie afgeeft. Dan kan de tijd gebruikt worden om een andere instelling te vinden die HOVO overneemt. Ook Van der Linden ziet dat als een mogelijkheid om HOVO overeind te houden. Zuyd Hogeschool beweerde onlangs overigens dat er geen andere partner te vinden is die HOVO wil meefinancieren.

De Stemming

Iedere zondag live vanuit café Forum, Sint Pieterstraat 4 in Maastricht van 11:00 tot 13:00 uur op L1 Radio. Herhaling maandag 20:00 tot 22:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming
De Stemming is er ook als podcast.

Kom langs of luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's