De Stemming over de kloof tussen rijk en arm in Limburg

De Stemming over de kloof tussen rijk en arm in Limburg

​De Limburgse samenleving inrichten volgens het ‘Maaslandmodel’ kan op steun rekenen van werknemers en werkgevers.

In zo’n sociaal-economisch model staat niet de winst centraal maar andere waarden, zoals cohesie in de samenleving.

“Het is heel erg zinvol om dat in je eigen regio te ontwikkelen. We mogen ons best wat meer spiegelen aan onze Belgische en Duitse buren en ook meer met ze optrekken”, aldus Ron van Baden, regioleider van de FNV, zondag in De Stemming.

“We moeten ons afzetten tegen het Angelsaksische model waarin het aandeelhouderskapitalisme dominant is en de winst centraal staat en niet de mens.” Van Baden noemde DSM-Limburg als voorbeeld. “Vroeger een sociale eenheid, nu versplinterd in talrijke zelfstandige bedrijfjes.”

Als het gaat om mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt aan het werk helpen, hebben wij de beste resultaten van heel Nederland geboekt. Huub Narinx, directeur van de Limburgse Werkgeversvereniging

Volgens Huub Narinx, directeur van de Limburgse Werkgeversvereniging (LWV) is werkgelegenheid de beste remedie om de kloof tussen arm en rijk te verkleinen. “Wij hebben in Limburg grote inspanningen verricht op het gebied van de Participatiewet. Als het gaat om mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt aan het werk helpen, hebben wij de beste resultaten van heel Nederland geboekt.”

Op dit moment is flex de maat, daar moeten we een einde aan maken. Ron van Baden, regioleider van de FNV

FNV-bestuurder Van Baden benadrukte het belang van ‘goede’ banen. “Met perspectief voor de toekomst. Met alleen ‘handjes’ voor een korte periode is niemand gediend. Op dit moment is flex de maat, daar moeten we een einde aan maken.”

Volgens Narinx is het een kwestie van zoeken naar de juiste balans. “Jongeren zoeken geen baan voor dertig jaar. Die willen twee dagen bij het ene en twee dagen bij een ander bedrijf werken. We moeten rekening houden met de tijdgeest.”

FNV en LWV discussieerden over de afgelopen week gepresenteerde ‘tien aanbevelingen’ van het zgn. Wittemer Beraad om de kloof tussen arm en rijk in Limburg terug te dringen.

Luister het hele gesprek hier terug:

De Stemming

Iedere zondag live vanuit café Forum, Sint Pieterstraat 4 in Maastricht van 11:00 tot 13:00 uur op L1 Radio. Herhaling maandag 20:00 tot 22:00 uur.

Alle fragmenten en gehele afleveringen op De Stemming op L1.nl/Stemming/

Kom langs of luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's

Limbourgeois

Limbourgeois is een tv-programma over het goede leven in Limburg (zondag 18:05 uur). Jo Cortenraedt bezoekt culinaire hotspots, recepties, openingen en exposities.

Klassieke Avond van L1

De Klassieke Avond is iedere zondag op L1 Radio te beluisteren, van 18:00 tot 21:00 uur. De avond begint met een goed gesprek met een muzikale gast, gevolgd door L1-concertopnames.

Blaaskracht

TV-programma Blaaskracht gaat over harmonieën en fanfares. Ieder laatste weekeinde van de maand worden verhalen verteld over het muziekleven. Met ook concert-opnames.

Natuurlijk Limburg

Met Edmond Staal van Het Limburgs Landschap maakt programmamaker Maurice Nijsten wandelingen door een Limburgs natuurgebied.

Limburgs Land

Ger Houben is een vaste waarde op L1 Radio met Limburgs Land, iedere zaterdagochtend van 08:00 tot 10:00 uur. Over natuur en milieu in onze provincie en natuurlijk nuttige tuintips.

Muziekfabriek

Optreden in de Muziekfabriek op L1 TV staat bij veel Limburgse bands hoog op het verlanglijstje. Roemruchte namen kwamen er al voorbij: Rowwen Hèze, Volumia!, De Heideroosje en Neet oèt Lottum.

Het Geluid van Zuid

Het laatste Limburgse muzieknieuws krijg je van Henk Hover.

LEF!

LEF! is hét podium voor jong talent uit de wereld van harmonie en fanfare. Een samenwerking van L1 en LBM. Presentatie: Sef Thissen

L1SPRT

L1SPRT maakt dagelijks een rubriek aan het einde van het nieuwsprogramma op tv. Op zaterdag met samenvattingen Jupiler League. Op zondag om 17:40 uur is er een lang sportprogramma.

Limburg van Boven

We vliegen met een helikopter boven onze prachtige provincie. Zo heb je Limburg nog nooit gezien!

Limburg Doc

Limburg Doc is dé plek op L1 voor tv-documentaires over onderwerpen uit eigen regio. Tevens een platfom voor jonge makers. Op zaterdag om 18:00 uur en zondag 11:00, 13:00 en 15:00 uur.

Klassieke Gast

Elke zondagavond een goed gesprek met een gast uit de Limburgse klassieke muziekwereld

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag op L1 Radio (10:00-13:00 uur) een programma vol kunstzinnige en minder zinnige cultuur. Met o.a. wekelijkse rubrieken De Vereniging en Emil en de Muziek.

Wunderbar

Voor de vele liefhebbers in Limburg: Duitse schlagers, blaaskapellen en volkstümliche muziek in Wunderbar, iedere zaterdag van 16:00 tot 19:00 uur op L1 Radio. Presentatie: Rick Cremers.

Plat-eweg

Plat-eweg is het dialect-muziekprogramma van Limburg, samengesteld en gepresenteerd door Henk Hover. Iedere zaterdagmiddag om 13:00 en doordeweeks om 19:00 uur. Met maandelijks de L1 Limbo Top 10.

Óngerwaeg

Óngerwaeg zoekt naar bijzondere verhalen van gewone mensen. Presentator Bas van der Zwaan en 'zijn mannen' reizen door de hele provincie. Dagelijks op L1 TV: 17:00, 19:00, 22:00 uur.

L1mbo Top 10

L1mbo Top 10, elke maand de tien beste Limburgstalige liedjes, plus een opvallende nummer 11

Tijd voor Toen

Tijd voor Toen, met bijzondere beelden van Limburg uit lang vervlogen tijden. Sinds 1997 zijn meer dan 150 afleveringen uitgezonden, door Omroep Limburg TV en later L1. De serie liep tot 2008.

De Stemming

Interview- en discussieprogramma van L1 Radio met politiek, cultuur, economie, wetenschap en media. Verder debat, een column en altijd live-muziek. Iedere zondag van 11:00 tot 13:00 uur..

Postbus 31

Postbus 31 is het best beluisterde programma van L1 Radio, zondag van 09:00 tot 11:00 uur. Via presentator Pieter Kiewied feliciteren Limburgers Limburgers. En Tips voor de zondag.

Nieuw uit Limburg

Nieuw uit Limburg: Extra de aandacht voor kwaliteitsmuziek uit onze eigen provincie. Die plaat hoor je dan een week lang heel vaak op L1 Radio!

AvondGasten

AvondGasten, met sprankelende gasten. Over politiek, sport, kunst, cultuur, economie en maatschappelijke onderwerpen. Op werkdagen om 17:55, 20:55 en 22:55 uur op L1 TV.

L1NWS

De eerste tv-uitzending van L1NWS is om 17:30 uur, zeven dagen per week. Op ieder half uur wordt deze uitzending herhaald en bij grote actualiteiten is er een 'verse' nieuwsuitzending.