De Stemming: 'De beveiliging van de Maas is nooit klaar'

De Stemming: 'De beveiliging van de Maas is nooit klaar'

De Maas is getemd, maar dat is geen reden om genoegzaam achterover te leunen.

Dat stelde Laurens Ebberink, projectcoördinator van Rijkswaterstaat zondag in het L1-radioprogramma De Stemming.

|

Deze week werd bekend dat de kans op een hoogwatergolf in Zuid-Limburg uiterst klein is: één keer in de 250 jaar. Die scherpe norm is te danken aan het feit dat de Maas tussen Itteren en Echt-Susteren in de afgelopen tien jaar is verbreed en uitgediept.

Volgens Ebberink is de beveiliging van de Maas nooit klaar. “Al in de Middeleeuwen werden dijken gebouwd en dachten mensen dat ze veilig waren. Maar de situatie verandert voortdurend.” In dit verband wijst hij op de grillige gevolgen van de klimaatverandering.

Deze zomer heeft de Maas praktisch geen water gehad. Voor hetzelfde geld regent het straks een maand aan één stuk en worden we geconfronteerd met een ongelofelijke golf.

Een lange periode zonder watersnood kan leiden tot nonchalance, zegt de Rijkswaterstaat-manager. “Er zijn veel mensen die de overstromingen van 1993 en 1995 niet hebben meegemaakt.” Hij wijst erop dat er, net als vroeger, bouwplannen bestaan op plekken waar het eigenlijk niet kan. Ebberink: “Ik weet dat die discussies er al zijn. Daar moet je als overheidsambtenaar tegenin blijven gaan en zeggen: mensen, dit is niet verstandig.”

Volledige uitzending terugluisteren

Zie ook

De Stemming

Iedere zondag live vanuit café Forum, Sint Pieterstraat 4 in Maastricht van 11:00 tot 13:00 uur op L1 Radio. Herhaling maandag 20:00 tot 22:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming
De Stemming is er ook als podcast.

Kom langs of luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's